Marieke van der Voort
Marieke van der Voort Nieuws 10 feb 2015 / 10:15 uur

‘Verplichte registratie studieschuld bij BKR’

Veel starters op de woningmarkt verzuimen bij de aanvraag van een hypotheek een studieschuld te vermelden. Als het aan hypotheekadviseur eyeOpen ligt, is dat binnenkort verleden tijd. Een studieschuld moet voortaan altijd geregistreerd staan bij Bureau Krediet Registratie (BKR), aldus de online hypotheekadviseur.

Onderzoek

Bijna vier op de tien afgestudeerden melden een studieschuld niet, zo blijkt uit onderzoek van BKR. Nu starters door gewijzigde hypotheekregels op de woningmarkt minder kunnen lenen, neemt dat aantal mogelijk verder toe.

Problemen

Het niet vermelden van een studieschuld kan tot grote problemen leiden, stelt Olivier Tardieu, managing director van eyeOpen. „Starters die hun studieschuld verzwijgen, stoppen hun kop in het zand. Het hebben van een studieschuld betekent dat je maandelijks minder te besteden hebt. Hier moet je bij de hoogte van je hypotheek rekening mee houden. Doe je dat niet, dan kunnen die maandlasten veel hoger uitkomen dan je kunt betalen."

Bescherming

Met een verplichte registratie van de studieschuld bij BKR worden starters in bescherming genomen, aldus eyeOpen. „De hypotheekregels worden niet voor niets aangescherpt. De overheid wil hiermee voorkomen dat mensen te hoge financiële verplichtingen aangaan. Het verplicht moeten registreren van de studieschuld sluit daar op aan. We realiseren ons dat het hiermee moeilijker kan zijn voor starters om een huis te kopen. Maar we vinden dat je consumenten moet beschermen tegen onnodige risico’s.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Verplichte registratie studieschuld bij BKR’
Sluiten