Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 25 feb 2015 / 15:20 uur

‘Verbod inhouding loonstrook werkt averechts’

Het voorstel van minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) om inhoudingen op het loon voor huisvesting en de zorgverzekering te verbieden, werkt averechts en speelt malafide praktijken juist in de kaart. Dat stelt de brancheorganisatie van uitzendbedrijven ABU in aanloop naar de behandeling van de wet aanpak schijnconstructies donderdag in de Tweede Kamer.

Het wetsvoorstel moet een einde maken aan oneerlijke concurrentie en constructies waarbij werknemers, vaak uit Midden- en Oost-Europa, worden uitgebuit. De wet moet onderbetaling tegengaan en regelt dat lonen niet meer contant mogen worden uitbetaald. Het loon mag ook niet meer deels betaald worden als onkostenvergoeding. Werkgevers mogen boetes ook niet inhouden op het loon.

ABU stelt dat als inhoudingen van de loonstrook verdwijnen het malafide uitzenders en huisjesmelkers in de kaart speelt. Ook zou het voorstel er voor zorgen dat er straks veel meer onverzekerde arbeidsmigranten in Nederland rondlopen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
‘Verbod inhouding loonstrook werkt averechts’
Sluiten