Marieke van der Voort
Marieke van der Voort Nieuws 1 feb 2015 / 20:00 uur

Veel complotdenkers willen fifteen minutes of fame

Er lopen in Nederland heel veel mensen rond die net als Tarik Z. in complottheorieën geloven en op zoek zijn naar hun fifteen minutes of fame. Slechts weinig van hen zouden echter zo ver gaan als Tarik Z. Dat stelt Hans van de Sande, sociaal psychologisch onderzoeker en docent aan de Rijksuniversiteit Groningen.

„Dat deze jongen met een neppistool zendtijd eiste bij de NOS, geeft aan dat hij een gebrekkig realiteitsbesef heeft. Waarschijnlijk is er ‘kortsluiting’ in zijn hoofd ontstaan.”

Aannemelijk

Volgens meerdere experts is het aannemelijk dat complottheorieën Tarik Z. tot zijn daad hebben gedreven. Z. zou al sinds de middelbare school in de ban zijn geweest van dergelijke theorieën.

Bovendien verklaarde hij bij de NOS dat hij zaken naar buiten wilde brengen die de huidige samenleving in twijfel zouden trekken.

Misvatting

Het is echter een misvatting dat complotdenken iets van de laatste jaren is, zegt Van de Sande.

„Sinds jaar en dag zijn er al complotdenkers. Veel mensen willen altijd overal een oorzaak voor vinden. Als die er niet komt en je geen genoegen kunt nemen met ‘gods wil’ als verklaring, word je al snel een complotdenker. Mensen gaan over het algemeen nu eenmaal rare dingen geloven als een normale verklaring uitblijft.”

De één is overigens gevoeliger voor complottheorieën dan de ander, benadrukt Van de Sande. „Vooral mensen die een beetje paranoïde zijn, denken vaak in complottheorieën. Deze groep staat immers al wantrouwend tegenover de samenleving.”

Opmars

De opmars van internet en social media kan complotdenkers wel triggeren, vervolgt Van de Sande.

„Online is allerlei informatie te vinden over complotten. Zeker in tijden van sociale onrust kan dat potentiële nieuwe complotdenkers voeden. Het helpt daarbij niet mee dat overheden en machthebbers bij belangrijke gebeurtenissen niet snel geneigd zijn om openheid van zaken te geven.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Veel complotdenkers willen fifteen minutes of fame
Sluiten