Jeroen Welling
Jeroen Welling Nieuws 19 feb 2015 / 15:05 uur

Tynaarlo verscheurd door raadskroket

Hommeles in de gemeenteraad van het Drentse dorpje Tynaarlo. De lokale GroenLinks-afdeling heeft namelijk een motie ingediend om de kroketten en bitterballen die worden geserveerd als een raadsvergadering tot na 23.00 uur duurt, af te schaffen.

Lees ook: Kroketten: we krijgen er geen genoeg van

De linkse partij wil de gefrituurde snacks vervangen door “repen van noten en zuidvruchten, fruit, wraps met hummus en dergelijke”. De argumentatie luidt dat Tynaarlo een JOGG-gemeente is. JOGG(Jongeren Op Gezond Gewicht)-gemeenten streven naar een gezondere levensstijl voor jongeren. GroenLinks vindt dat de gemeente daarin het goede voorbeeld moet geven.

CDA

Maar het Tynaarlose CDA is het daar absoluut niet mee eens. De christendemocraten dienden in november 2014 juist nog een motie in waarin het recht op een kroketje tijdens lange avondvergaderingen werd vastgelegd, zo schrijft Binnenlands Bestuur.

Lees ook: Kroket steeds vaker thuis gefrituurd

De kroketten en andere snacks zijn goed voor de kwaliteit van het debat, zo betoogt het CDA. Bij latertjes wil de aandacht van raad en college wel eens verslappen. De snacks zouden voor een broodnodige energieboost zorgen en daarmee ook voor betere besluitvorming.

Balkenende

De raadskroket werd in 1993 ingevoerd. Het destijds vrij onbekende Amstelveense raadslid Jan Peter Balkenende diende na een bijzonder late vergadering de zogeheten krokettenmotie in. Daarin stond dat alle gemeenteraadsleden recht hebben op een kroket als de vergadering tot later dan 23.00 uur duurt.

Overigens was dat een zeldzaam blijk van humor van Balkenende. Hij verklaarde later dat hij de motie uit verveling en als grap had ingediend. Doordat de gemeenteraadsleden ermee instemden werd de krokettenmotie toch van kracht.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Tynaarlo verscheurd door raadskroket
Sluiten