Marieke van der Voort
Marieke van der Voort Nieuws 16 feb 2015 / 20:57 uur

Tweeling uit het niets is zeldzaam, maar het kan

Met grote verbazing lazen veel mensen dat een Limburgse vrouw afgelopen vrijdag is bevallen van een tweeling, zonder te weten dat ze zwanger was. ‘Onmogelijk!’, riepen sommigen op social media. Maar het kan wel degelijk, stellen Joris van der Post, hoofd Verloskunde bij het Academisch Medisch Centrum (AMC) en gynaecoloog Hans Versendaal van het Maasstad Ziekenhuis.

Zeldzaam

„Zeldzaam is het wel", zegt Versendaal. „Maar het komt vaker voor dat vrouwen ineens voor een verrassing komen te staan. Cijfers worden niet bijgehouden, maar in het Maasstad Ziekenhuis maken we dit ook incidenteel mee."

Lees ook: Limburgse bevalt van tweeling

Kans

Volgens Van der Post houden sommige vrouwen simpelweg geen rekening met de kans dat ze zwanger zijn. „Ze worden weliswaar dikker, maar slaan er geen acht op of wijten het aan hun grotere eetlust. En voor buikpijn kun je ook andere verklaringen zoeken. Verder zijn er vrouwen die tijdens een zwangerschap heel weinig klachten hebben."

Die dikke buik is overigens ook per persoon verschillend, stelt Versendaal. „Bij de meeste mensen is deze duidelijk zichtbaar. Maar er zijn eveneens vrouwen die ook verder in de zwangerschap maar amper aankomen."

Anticonceptie

Het uitblijven van de menstruatie tijdens de zwangerschap, hoeft volgens hem evenmin uitsluitsel te geven. „Er zijn meerdere vormen van anticonceptie waarbij menstruatie uitblijft. Daarnaast slikken sommige vrouwen de pil maandenlang door." Geen enkele anticonceptie is 100 procent betrouwbaar. Bovendien kan de werking van de anticonceptiepil bijvoorbeeld verminderen door ander medicijngebruik of het af en toe vergeten van de pil.

Van der Post: „Aan de andere kant kun je tijdens de zwangerschap af en toe nog bloedverlies hebben, zonder dat het leidt tot vroeggeboorte. Zeker voor vrouwen die sowieso al onregelmatig ongesteld zijn, hoeven er dan geen alarmbellen af te gaan."

Angst

Volgens Van der Post is het wel altijd belangrijk om heel goed na te gaan wat er aan de hand is. „Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat iemand een zwangerschap verzwijgt uit angst voor reacties van de buitenwereld. Vooral bij jonge meisjes komt het soms voor dat ze het ‘weg proberen te stoppen’ in de hoop dat het probleem zich dan vanzelf oplost."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Tweeling uit het niets is zeldzaam, maar het kan
Sluiten