Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 23 feb 2015 / 13:00 uur

Thai de cel in om satirisch toneelstuk

Twee Thai gaan jaren de cel in omdat ze koning Bhumibol Adulyadej (87) hebben beledigd in een satirisch toneelstuk op een universiteit. Dat besloot een Thaise rechter maandag. Thailand kent een van de strengste majesteitsschenniswetten van de wereld. Het stuk The Wolf Bride speelde zich af in een fictief koninkrijk met een fictieve vorst. Toch veroordeelde de rechter de twee Thai tot meer dan twee cel jaar celstraf. De maximumstraf voor majesteitsschennis is 15 jaar cel.

Activiste Porntip Mankong (26), die het stuk regisseerde, had al voor de uitspraak gezegd niet te vrezen voor een celstraf. "Nee, ik ben niet bang”, sprak ze uit eerdere ervaring. "Ik heb veel geleerd in de gevangenis: Dansen, muziek spelen. En ik heb er veel vrienden gemaakt.”

Amnesty is woedend

Amnesty International riep de Thaise autoriteiten op de Thai onmiddellijk vrij te laten. Volgens de mensenrechtenorganisatie misbruiken de militaire machthebbers de wetgeving over majesteitsschennis om critici te mond te snoeren.

"Dit is een aanval op de vrijheid van meningsuiting”, oordeelde Amnesty-directeur Rupert Abbott. ,,Het is walgelijk dat Patiwat Saraiyaem en Pornthip Munkong louter voor het opvoeren van een toneelstuk zijn opgesloten.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Thai de cel in om satirisch toneelstuk
Sluiten