Bianca Brasser
Bianca Brasser Nieuws 2 feb 2015 / 16:00 uur

Tempel voor Vikinggoden in de maak in IJsland

De aanbidding van de Vikinggoden Thor, Odin of Freya is niet alleen voorbehouden aan mannen met woeste baarden in vellen van elandenhuid. Ook de hedendaagse IJslander wil zich tot de god van de donder, de oppergod of de godin van de liefde en vruchtbaarheid kunnen richten. IJsland gaat daarom voor het eerst sinds de Vikingtijd weer een tempel voor de goden bouwen.

Moderne versie

Het Noordse geloof maakte zo’n duizend jaar geleden plaats voor het christendom, maar tegenwoordig is een moderne versie van het heidendom steeds populairder op IJsland. ,,Ik denk dat niemand echt gelooft in een een-ogige man die een paard met acht voeten berijdt”, zegt hogepriester Hilmar Orn Hilmarsson van Asatruarfelagid, de vereniging die het geloof in IJsland vertegenwoordigt. ,,We zien de verhalen als poëtische metaforen en een uiting van de natuurkrachten en menselijke psychologie.”

IJsland telt inmiddels 2400 aanbidders van de Noordse goden, op een bevolking van 330.000.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Tempel voor Vikinggoden in de maak in IJsland
Sluiten