Marieke van der Voort
Marieke van der Voort Nieuws 2 feb 2015 / 15:03 uur

Strauss-Kahn voor rechter om seksfeesten: zes vragen

Maximaal tien jaar gevangenisstraf kan voormalig IMF-topman Dominique Strauss-Kahn krijgen als de rechtbank hem schuldig bevindt aan het organiseren van seksfeesten met prostituees. Het proces is maandag begonnen in het Franse Lille. Zes vragen over Strauss-Kahn, die nog niet zo héél lang geleden gold als favoriet voor het Franse presidentschap.

Waar wordt de voormalige topman van het Internationaal Monetair Fonds precies van verdacht?

De zaak heeft betrekking op seksfeestjes in het Hotel Carlton in het centrum van Lille.Strauss-Kahn zou medeverantwoordelijk zijn voor het runnen van een prostitutienetwerk. Hij zou zeker vijftien keer prostituees hebben laten invliegen voor groepsseks. Strauss-Kahn wordt één van de aanstichters genoemd.

Hoe reageert Strauss-Kahn?

Hij geeft toe seksfeesten te hebben bezocht en deelgenomen te hebben aan de seksfeesten. Strauss-Kahn zegt echter nooit te hebben geweten dat er vrouwen bij waren die betaald werden voor hun diensten. Meerdere ondervraagde vrouwen zeggen dat dit onzin is.

Is het erg als hij dit wel wist?

Ja. In Frankrijk is het verboden om prostitutie te organiseren en hiervan te profiteren. De maximale gevangenisstraf bedraagt tien jaar.

Is Strauss-Kahn de enige die zich in deze zaak moet verantwoorden?

Nee. Veertien prominenten staan in deze zaak terecht.

Hoe is deze zaak aan het rollen gekomen?

Het onderzoek naar de seksfeesten in een hotel in Lille kwamen in een stroomversnelling terecht nadat Strauss-Kahn in 2011 werd gearresteerd wegens de vermeende aanranding van een kamermeisje in de VS. Hij betaalde het meisje en daarmee was die zaak af. Het Franse presidentschap kon hij echter op zijn buik schrijven.

Wanneer weten we meer?

Dat gaat nog wel even duren. Het proces neemt naar verwachting zo’n drie weken in beslag. Vermoedelijk zal Strauss-Kahn pas volgende week zijn verhaal doen in de rechtbank.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Strauss-Kahn voor rechter om seksfeesten: zes vragen
Sluiten