Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 20 feb 2015

Seksrabbijn vecht uitlevering aan bij Hoge Raad

De omstreden ‘seksrabbijn’ Eliezer Berland (77) stapt naar de Hoge Raad om uitlevering aan Israël te voorkomen. Dat liet zijn advocaat Louis de Leon vrijdagmiddag weten.

Vorige week oordeelde de rechtbank in Haarlem dat formeel niets de uitlevering van de rabbijn in de weg staat. Berland wordt in eigen land al ruim twee jaar gezocht vanwege ontucht met jonge meisjes en mishandeling. Hij werd in september aangehouden op Schiphol, maar kort erna onder voorwaarden op vrije voeten gesteld.

Lees ook: Amsterdam helemaal klaar met seksrabbijn

Berland zelf heeft de beschuldigingen leugens genoemd en gezegd dat in de zaak valse verklaringen zijn afgelegd. Voor de rechtbank betoogde De Leon ook dat de vermeende strafbare handelingen buiten de officiële Israëlische grenzen zouden zijn gebeurd en dat Berland formeel niet over de Israëlische nationaliteit zou beschikken. Ook noemde hij de gezondheid van de rabbijn te slecht om hem uit te leveren.

Seksrabbijn mag in Nederland blijven

Omdat de rechtbank alleen moest toetsen of het uitleveringsverzoek aan de eisen voldeed, werden zijn bezwaren verworpen. Dat maakt de beroepsprocedure echter nog geen gelopen race, aldus De Leon. "De Hoge Raad is normaliter geen feitenrechter, maar in uitleveringszaken wel. De raad is daarin zelfstandig bevoegd."

Berland mag in Nederland blijven zolang zijn beroepszaak loopt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Seksrabbijn vecht uitlevering aan bij Hoge Raad
Sluiten