Ruben Eg
Ruben Eg Nieuws 15 feb 2015 / 15:55 uur

‘Schietpartij synagoge leek op scène uit een film’

„Het leek zaterdagnacht in het centrum van Kopenhagen op een scène uit een Amerikaanse oorlogsfilm.” Rasmus Thau Riddersholm zat rustig wat te drinken aan de bar in een café op een steenworp afstand van de synagoge waar een bewaker werd doodgeschoten.

De vermoedelijke dader werd later die nacht door de politie doodgeschoten. Hij pleegde eerder een aanslag op een bijeenkomst over ‘kunst, godslastering en de vrijheid van meningsuiting in een cultureel centrum in Kopenhagen. Vermoedelijk had hij het op de aanwezige Zweedse ‘Mohammedcartoons-tekenaar’ Lars Vilks voorzien.

Lees ook: Tekenaar Westergaard: „Aanslag is verschrikkelijk”

Angstig

Door de muziek en het geluid van andere bezoekers in café Halvvejen aan de Krystalgade, hoorde Riddersholm de schoten van nog geen 10 meter verderop bij de synagoge niet eens goed. „Maar opeens was het buiten gevuld met agenten van de antiterreureenheid”, vertelt hij aan Metro Denemarken. „Ze waren zeer zwaar bewapend. Ik zag ook een man op straat liggen.”

Riddersholm, een 33-jarige consultant bij een reclamebureau, was met een vriend op de bewuste avond wat gaan drinken. „Enkele vaste klanten van het café herkenden de man op de grond. Volgens hen was het de bewaker. Die stond nogal vaak voor de deur van de synagoge. Als ik even naar buiten was gegaan om te roken of wat later naar het café was gegaan, dan had ik vlak naast hem gestaan.”

Lees ook: Politie schiet dader aanslagen Kopenhagen dood

Omdat de politie de straat direct afgrendelde, konden de cafégangers niet naar huis. „Er hing binnen een angstige sfeer. Er werd een gratis rondje gegeven. Dat was leuk, maar het was tegelijk ook heel bizar allemaal.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Schietpartij synagoge leek op scène uit een film’
Sluiten