Alex Ringeling
Alex Ringeling Nieuws 27 feb 2015 / 15:45 uur

Rutte diep door het stof om opmerking over Verheijen

Premier Mark Rutte ging vrijdag diep door het stof over een eerdere opmerking in de kwestie Verheijen. Enkele weken geleden zeiden Rutte en fractievoorzitter Halbe Zijlstra dat de ophef over de declaraties van het inmiddels opgestapte Kamerlid ‘opgeblazen’ was. De premier zei vrijdag spijt te hebben van deze opmerking.

Lees ook: VVD-kamerlid Mark Verheijen stapt op

"Het ware verstandiger geweest als ik die opmerking niet gemaakt had," aldus Rutte na de wekelijkse ministerraad. Ook zei hij nog een les geleerd te hebben. Hij stelt dat de VVD er beter aan had gedaan als de integriteitscommissie van de VVD eerder aan het werk was gezet. Deze commissie trok vrijdag de conclusie dat Verheijen in zijn tijd als gedeputeerde in Limburg in strijd met het integriteitskader van de VVD heeft gehandeld.

Lees ook: Verheijen regelde gratis VVD-feestje

Logische keuze

Over het vertek van Verheijen zei de minister-president dat het een "logische keuze" is, maar ook een "persoonlijk drama" voor de Limburger. "Hij is een politicus pur sang, geniet van het ambt," vervolgde Rutte. Hij vegde er aan toe dat het vertrek voor de VVD vreselijk is, "omdat we een goed Kamerlid verliezen."

Lees ook: Kiezers: Verheijen (VVD) mag wegblijven

Akkefietje

VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra vindt ook dat hij zijn eerste reactie beter voor zichzelf had kunnen houden. Zijlstra noemde de NRC-berichtgeving die de zaak aan het rollen bracht tendentieus en opgeblazen en deed de declaratiekwestie af als een ‘akkefietje’.

Jos van Rey

De van corruptie verdachte VVD’er Jos van Rey, oud-wethouder van Roermond, heeft in een reactie tegen 1Limburg gezegd het vertrek een “drama” te vinden. “Mark was de meest veelbelovende politicus van Nederland. Ik ben werkelijk van slag daarover en wens Mark en de VVD alle goeds”. Van Rey zegt een sms naar het opgestapte Kamerlid te hebben gestuurd om hem te steunen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Rutte diep door het stof om opmerking over Verheijen
Sluiten