Rens Oving
Rens Oving Nieuws 6 feb 2015 / 13:40 uur

Oplichter misbruikt strijd tegen Islamitische Staat

Het voorstel van Wafa Alhalabi Adel, dat binnenkomt via de mail klinkt sympathiek. De hulpvaardige Syrische kolonel claimt 16,5 miljoen dollar in zijn bezit te hebben die hij uit handen van Islamitische Staat en andere terroristen wil houden. In plaats daarvan wil hij zijn vermogen inzetten om vluchtelingen in Turkije en Sudan te helpen.

Maar omdat hij als militair die tegen IS strijdt, kan hij zelf niet bij het geld komen. En daarom heeft hij hulp nodig. Wie de transactie wil faciliteren wordt een beloning 2,5 miljoen dollar in het vooruitzicht gesteld.

Volgens de Fraudehelpdesk is de phishingmail een overduidelijk voorbeeld van voorschotfraude, waarbij het slachtoffer een groot bedrag in het vooruitzicht wordt gesteld. Daarvoor moet dan wel eerst een kleiner bedrag worden betaald, in het geval van de Syrische kolonel waarschijnlijk transactiekosten.

Lees ook: Oplichters misbruiken ebolapaniek

Internetoplichters duiken wel vaker op in het nieuws. Na de vliegramp met vlucht MH17 doken mails op van ‘journalisten’ die en ‘nabestaanden’ die mensen op probeerden te lichten. Op het hoogtepunt van de ebolacrisis werden mails verstuurd uit naam van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Oplichter misbruikt strijd tegen Islamitische Staat
Sluiten