Elena van Doorn
Elena van Doorn Nieuws 9 feb 2015 / 21:15 uur

Nieuwe propagandavideo IS met Britse gijzelaar

Terreurorganisatie Islamitische Staat heeft opnieuw een video naar buiten gebracht waarin de ontvoerde Britse journalist, John Cantlie, te zien is. De journalist die al sinds 2012 in handen is van IS, presenteert opnieuw een korte documentaire, dit keer vanuit de Syrische stad Aleppo.

De video is bedoeld als propagandamiddel. In de soort korte ‘reisdocumentaire’ geeft Cantlie een rondleiding door de stad. Eerder deed hij dit al in Mosul en Kobani.

In de video stelt John Cantlie zich eerst voor. Dan vervolgt hij: “In de laatste film van deze serie zijn we in een stad die sinds de zomer van 2012 bij het hart van de gevechten ligt.” Cantlie leidt het publiek onder meer langs een gebombardeerde marktplaats. Het gevolg van de samenwerking van de Amerikanen met de Syrische regering, volgens een geïnstrueerde Cantlie.

Lees ook: Brandende Obama in Noord-Koreaanse propaganda

Aanslag Charlie Hebdo

Aan het slot van de film interviewt Cantlie een Franse strijder van IS. Er wordt verwezen naar de aanslag op het satirische blad Charlie Hebdo, waarbij wordt gesproken over enkele dagen geleden. Dat wijst erop dat de video al in de eerste helft van januari moet zijn gemaakt. De Franse strijder roept sympathisanten van IS op meer aanslagen te plegen.

Cantley werd gelijktijdig met de Amerikaanse fotograaf James Foley ontvoerd. De Brit wist tot nu toe te ontsnappen aan onthoofding, in tegenstelling tot Foley en andere westerse gijzelaars.

Lees ook: IS wil 1 miljoen dollar voor lichaam Foley

De video werd al op meerdere websites geplaatst en ook weer verwijderd, zo ook YouTube. De propagandavideo van IS is hieronder te bekijken:

https://ia601509.us.archive.org/25/items/inside_halab/Inside.mp4

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Nieuwe propagandavideo IS met Britse gijzelaar
Sluiten