Tjerk de Vries
Tjerk de Vries Nieuws 10 feb 2015 / 16:14 uur

Meer seks met rode gordijnen

Mensen die rode gordijnen hebben, hebben meer seks. En als je als automobilist een blondine ziet liften, zul je eerder geneigd zijn te stoppen. Zelfs vrouwelijke automobilisten stoppen vaker, zij het half zo vaak als mannen! Dit alles blijkt uit een onderzoek van de schrijver Jean-Gabriel Causse, die in maart een boek uitbrengt over hoe kleuren ons onbewust aanzetten tot denken en doen.

Zo blijkt bijvoorbeeld dat werknemers die op een kantoor werken met witte muren vaker depressief zijn. De kleur blauw prikkelt het netvlies sterk en ontspant. Fel groen stimuleert je om te handelen en er tegenaan te gaan, zoals een groen verkeerslicht.

Andere voorbeelden

Met een blauwe achtergrond op je computer zul je simpele taken beter uitvoeren en vooral veel creatiever zijn. Groengeel, oranje en blauw bevorderen het leervermo­gen. Rood lijkt ook invloed te hebben in teamsporten. Neem het Engelse voetbal: Liverpool, Manchester United en Arsenal, die in rode shirts spelen, hebben sinds de Tweede Wereldoor­log 39 van de 69 landstitels gewonnen! In Nederland is het zelfs 51 jaar geleden dat er een club (DWS) kampioen werd die niet in rood-wit speelde.

Kleuren, en met name warme kleuren, kunnen de productiviteit en het werkplezier vergroten en roze ontspant juist weer. Verder blijkt dat we graag een warme winkel binnenlopen. Al op straat zul je zelfs bereid zijn 45 procent meer uit te geven in een rode omgeving dan in een blauwe! In veel beschavingen is wit de kleur van de dood.

Lees ook: ‘Hoe meer emoji je gebruikt, hoe meer seks je hebt’

Mensen die in een kamer slapen met rode muren hebben het vaak warmer dan mensen die in exact dezelfde temperatuur slapen, maar dan met blauwe muren. Causse beschrijft wetenschappelijk onderzoek en experimenten, op allerlei gebieden zoals interieur, mode en productiviteit.

"Door de kennis over de verbazingwekkende invloed van kleuren maak je bewuster gebruik van het effect van kleuren en verhoog je op een gemakkelijke manier je geluksniveau", aldus de schrijver.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Meer seks met rode gordijnen
Sluiten