Marieke van der Voort
Marieke van der Voort Nieuws 5 feb 2015 / 06:15 uur

Meer premie voor minder wachttijd

Een wachtlijst is onacceptabel als mensen hulp zoeken voor psychische problemen of verslavingen. Dat vindt de helft van alle Nederlanders.

Bijna een kwart is bereid een structureel 10 procent hogere premie te betalen als er dan minder lang gewacht hoeft te worden. Dat blijkt uit onderzoek van ggz-instelling U-center onder ruim duizend respondenten.

Incidenteel

Een grote groep geeft verder aan bereid te zijn om incidenteel extra geld neer te tellen voor snelle zorg. Bijna 50 procent van de Nederlanders zegt bij te willen betalen als de behandelaar dan ook (vrijwel) direct tijd vrijmaakt.

Wachttijd is, na de kwaliteit van zorg, voor veel Nederlanders het belangrijkst bij hun keuze voor een behandelaar.

Logisch

Zeker in het geval van psychische klachten en verslavingen is dat volgens U-center logisch.

„De meeste mensen proberen er heel lang zelf of samen met vrienden en familie uit te komen. Zij zoeken vaak pas hulp als het water hen aan de lippen staat”, stelt directeur behandelzaken Ingrid Weijnen. „Een snelle behandeling is dan essentieel om te voorkomen dat iemand verder afglijdt.”

Informatie

Zorgverzekeraars Nederland, de branchevereniging van zorgverzekeraars, wil eveneens dat patiënten snel de hulp krijgen die ze nodig hebben. De organisatie roept ggz-instellingen daarom op om duidelijke informatie te verstrekken over actuele wachttijden.

Ook wil Zorgverzekeraars Nederland dat ggz-instellingen en zorgverzekeraars de handen ineenslaan om patiënten te ondersteunen bij wachtlijstbemiddeling. Hierdoor kunnen meer mensen sneller de hulp krijgen die ze nodig hebben.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Meer premie voor minder wachttijd
Sluiten