Rens Oving
Rens Oving Nieuws 26 feb 2015
Leestijd: 2 minuten

Maagdenhuis sinds 1969 dé plek om je gelijk te halen

Meer inspraak en democratie willen de bezetters van het Maagdenhuis. In 1969 klonken dezelfde eisen vanuit het bezette pand. Maar tijdens de eerste bezetting van het universiteitsgebouw ging het er minder gemoedelijk aan toe dan nu. Uiteindelijk werden de protesterende studenten het pand uit geslagen.

Lees ook: Student in raad van bestuur UvA

In de jaren 60 werden studenten nog niet betrokken bij het reilen en zeilen van de universiteit, terwijl ze dat steeds vaker wel wilden. Vooral over de manier waarop ze les kregen en inhoud van de studie wilden ze zelf iets te zeggen hebben.

Mei 1969

Mei 1969 was de maat voor zo’n zevenhonderd studenten in Amsterdam vol en gingen ze tot actie over. Om hun eisen kracht bij te zetten besloten ze het bestuurlijk centrum van de universiteit, het Maagdenhuis, te bezetten.

Vijf dagen lang hielden ze pottenkijkers buiten de deur, daarna vond het Amsterdamse stadsbestuur het genoeg. Op 21 mei maakte de politie hardhandig een eind aan de bezetting, met rellen tot gevolg.

De korte vijf dagen van protest bleken het begin van een omslag op de universiteit. Er kwamen ondernemingsraden en verkiezingen voor een studentenraad. Bij belangrijke beslissingen hebben zij het recht om mee te beslissen. De bezetting van het Maagdenhuis werd een belangrijk symbool voor de bevrijdingen van de jaren 60.

Gelijk halen

Het Maagdenhuis werd daardoor ook een geliefde plek om je gelijk te komen halen. Na 1969 werd het gebouw nog tien keer bezet. Zoals in 1986 toen studenten het niet eens waren met het veranderen van de studiefinanciering. In 1978 werd het pand maar liefst twee keer in een jaar bezet. Ook in de jaren 90 was het een paar keer raak.

Lees ook: Studenten bestormen Maagdenhuis in Amsterdam

Tien jaar geleden drongen studenten voor het laatst het gebouw binnen omdat Mark Rutte, toen nog staatssecretaris van onderwijs, het collegegeld wilde verhogen. Het duurde toen iets meer dan zeven uur voordat de ME het pand kwam schoonvegen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Maagdenhuis sinds 1969 dé plek om je gelijk te halen
Sluiten