Elena van Doorn
Elena van Doorn Nieuws 11 feb 2015 / 08:15 uur

Liegende nieuwslezer VS geschorst

NBC-nieuwslezer Brian Williams hoeft voorlopig niet terug te komen. De bekende presentator van het NBC News is per direct geschorst voor zes maanden. Hij krijgt tijdens deze schorsing niet betaald.

Williams (55) raakte afgelopen week in opspraak omdat hij had gelogen toen hij in Irak was tijdens de oorlog in 2003. Hij zei dat hij in een helikopter had gezeten die onder vuur was genomen, maar dat blijkt niet waar te zijn. Ook zou Williams over andere dingen hebben gelogen. De nieuwslezer deed daarom eerder al vrijwillig een stap terug, maar is nu officieel geschorst.

Andere missie

De beruchte leugen vertelde Williams onder andere tijdens een interview met David Letterman in 2013. “We waren in dat gebied om brugdelen te leveren, toen twee van de vier helikopters geraakt werden door grondschoten, waaronder de helikopter waar ik in zat”. Het verhaal werd onderuit gehaald door veteranen, waarop Williams toegaf in een ‘volgende’ helikopter te hebben gezeten in plaats van het neergeschoten voertuig. Later bleek dat de nieuwslezer niet eens meevloog in die missie, maar dat hij meevloog met een andere missie, anderhalf uur vliegen verderop.

Lees ook: Damage control liegende nieuwslezer haalt weinig uit

Brian Williams is sinds 2004 de presentator van het Nightly News, het best bekeken journaal van de Verenigde Staten met elke avond ruim negen miljoen kijkers. NBC laat weten dat Williams met zijn acties het vertrouwen van miljoenen Amerikanen in NBC News heeft geschonden. ‘Zijn daden zijn onvergeeflijk en deze schorsing is ernstig en gepast”, aldus de zender.

Bekijk het beruchte verhaal van de ‘anchorman’ hieronder.

Brian Williams biedt zijn excuses aan on air.

Lees ook: VS trekt ebola-troepen terug uit West-Afrika

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Liegende nieuwslezer VS geschorst
Sluiten