Elena van Doorn
Elena van Doorn Nieuws 9 feb 2015 / 15:30 uur

Kamerleden willen af van ‘allochtoon’

Tweede Kamerleden Tunahan Kuzu en Selçuk Öztürk willen dat het woord ‘allochtoon’ verdwijnt uit de Nederlandse taal. Het afschaffen van de term is een van de punten uit het manifest van de nieuwe politieke beweging ‘Denk’, opgericht door de twee oud-PvdA’ers van Turkse komaf. Ze stapten enkele maanden geleden uit de PvdA na een conflict over integratie.

Sindsdien vormen ze een onafhankelijke fractie. “Omdat wij streven naar een democratische rechtstaat op basis van gelijkwaardigheid van ras en religie, schaffen wij de term ‘allochtoon’ en ‘integratie’ af”’, zeiden ze maandag tegen nu.nl.

Lees ook: Onderzoek: Allochtone daders harder gestraft

Volgens taalkundige Wim Daniëls is het afschaffen van woorden niet perse onmogelijk. Een van de voorwaarden is wel dat “iedereen het idee moet omarmen”, aldus Daniëls. “Zo moeten media bijvoorbeeld besluiten het woord niet meer te gebruiken.” Of het ook zal lukken met ‘allochtoon’ betwijfelt Daniëls. “Veel mensen vinden het flauwekul. Het zit een beetje in dezelfde hoek als de ‘zwartepietendiscussie’”.

De drie prinsesjes

De taalkundige is wel voorstander van het verdwijnen van de term uit de Nederlandse taal. Hij noemt het woord “onhandig”. “De drie prinsesjes zijn volgens de definitie allochtoon, maar worden niet zo gezien. Andersom worden mensen die het niet zijn, wel zo genoemd. Het is een etiketje geworden.”

Volgens Daniëls zijn er eerdere pogingen gedaan om het woord af te schaffen. De gemeente Amsterdam bijvoorbeeld, schrapte twee jaar geleden de term uit het vocabulaire van ambtenaren. In België kondigde de Vlaamse krant De Morgen twee jaar geleden in een hoofdredactioneel commentaar aan voortaan het woord te vermijden.

Lees ook: In andere steden geen verbod op ‘allochtoon’

‘Free kick’

Volgens de taalexpert is het in het verleden wel eens gebeurd dat woorden zijn afgeschaft. Zo heeft de KNVB in de jaren vijftig besloten de Engelstalige voetbaltermen in de ban te doen, met succes. “Niemand heeft het meer over een free kick”, aldus Daniëls.

‘Denk’ wil verder dat scholen in het basis- en voortgezet onderwijs verplicht worden Chinees, Arabisch en Turks aan te bieden als keuzevak. Ook zou Nederland Palestina moeten erkennen en de overheid moet ruim baan bieden voor islamitisch onderwijs en voor imamopleidingen in Nederland.

Lees ook: Duitse Aldi haalt ‘moskeezeep’ uit de schappen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Kamerleden willen af van ‘allochtoon’
Sluiten