Alex Ringeling
Alex Ringeling Nieuws 9 feb 2015 / 21:25 uur

Kamer wil meer bevoegdheden geheime diensten

Een meerderheid in de Tweede Kamer is er voorstander van dat de bevoegdheden van de geheime diensten in ons land worden uitgebreid. Dit meldt RTL Nieuws. Zo zouden de inlichtingendiensten AIVD en MIVD meer mogelijkheden moeten krijgen om op internet af te tappen.

Morgen is er een debat in de Kamer over de inlichtingendiensten, maar in november liet het kabinet al weten dat de diensten meer bevoegdheden zullen krijgen om op grote schaal internetdata te verzamelen.

Lees ook: Snowden: AIVD en MIVD doen precies wat NSA zegt

Omslachtig

Op dit moment is dit nog zeer omslachtig. Als bijvoorbeeld de AIVD jihadstrijders wil opsporen en daarvoor alle communicatie tussen Nederland en Syrië wil verzamelen,moet de dienst hiervoor toestemming vragen aan de minister. Hierna gaat de AIVD op zoek naar patronen: wie belt met wie, wie kennen ze, wie mailt vaak met wie. Zodra dit in kaart is gebracht, kunnen gesprekken worden beluisterd of mails worden bekeken, maar ook hier moet bij elke tussenstap de minister weer apart toestemming geven. Hier wil men nu verandering in brengen.

Lees ook: Aantal taps inlichtingendienst AIVD blijft geheim

Privacy

Een Kamermeerderheid is hier wegens de strijd tegen terreur dus voor, ondanks bezwaren van privacy-experts. "De inlichtingendiensten moeten ook online onze vrijheid en veiligheid bewaken," stelt VVD-Kamerlid Klaas Dijkhoff. "Dit voorstel geeft ze ruimte met uitgebreide waarborgen van onze privacy."

Terrorisme aanpakken

Ook Jeroen Recourt (PvdA) is voor het verruimen van de bevoegdheden. "Dit is nodig om terrorisme effectief aan te pakken. Wel moet vaststaan dat niet meer gegevens dan nodig worden verzameld, dat regels goed en onafhankelijk worden gecontroleerd en dat ze niet via het buitenland omzeild kunnen worden".

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Kamer wil meer bevoegdheden geheime diensten
Sluiten