Carmen Dorlo
Carmen Dorlo Nieuws 5 feb 2015
Leestijd: 1 minuut

Kabinet wist niets over luchtdoelwapens Oekraïne

Het kabinet wist niet dat er zwaar luchtafweergeschut in het oosten van Oekraïne aanwezig was ten tijde van het neerhalen van vlucht MH17 op 17 juli vorig jaar. Dat zei minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken donderdag tijdens een debat in de Tweede Kamer over de ramp.

Lees ook: Nabestaanden MH17 kunnen wrakstukken bekijken

Volgens Koenders is tijdens een briefing van de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken voor bevriende landen, waaronder Nederland – drie dagen voor de ramp – alleen melding gemaakt over de mogelijk aanwezigheid van luchtafweerwapens.

Separatisten zouden niet over die wapens beschikken.

Lees ook: Repatriëringsteam op rampplek MH17

Over deze briefing is een memo door de daar aanwezige Nederlandse diplomaat naar Den Haag gestuurd. Die memo wordt niet openbaar zoals een deel van de oppositie wil. Koenders: "Wij willen dit soort informatie juist hebben. Als we het openbaar maken dan krijgen we het niet meer.” Hij voegde eraan toe "niets te verhullen”.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Kabinet wist niets over luchtdoelwapens Oekraïne
Sluiten