Elena van Doorn
Elena van Doorn Nieuws 18 feb 2015
Leestijd: 1 minuut

Jihadisten weigeren inspectie lichaamsholten

Drie jihadverdachten weigeren donderdag naar de extra beveiligde rechtszaal op Schiphol te komen. “Onze cliënten willen niet meewerken aan het inspecteren van hun lichaamsholten,” aldus advocaat Michiel Pestman. De mannen, die verdacht worden van het ronselen voor de jihad, weigeren de verplichte dubbele visitatie.

Sinds de aanslag op de redactie van het Franse satirische weekblad Charlie Hebdo, is de beveiliging nog eens aangescherpt. Een enkele visitatie was al verplicht, maar nu moeten de verdachten twee keer met de benen gespreid. Zowel als ze de rechtbank binnengaan en als ze weer bij de gevangenis aankomen moeten ze volledig uit de kleren en kunnen hun lichaamsholten worden geïnspecteerd.

Hongerstaking

Oussama C., Azzedine C., en Rudolph H. zijn het zat, zo meldt AT5. Ze protesteren al langer tegen de volgens hen onmenselijke en vernederende praktijken van het regime op de terroristenafdeling in de gevangenis. Eind 2014 gingen vier jihadverdachten in hongerstaking op de terroristenafdeling in de gevangenis in Vught.

“Ze beschouwen de visitatie als zeer vernederend,” laten hun advocaten Pestman en André Seebregts weten. “Je bent welkom om jezelf te verdedigen, maar dan moet je jezelf wel tot op het bot laten vernederen,” zegt Seebregts.

Lees ook: ‘Opgepakte jihadist wilde Nederlandse agenten doden’

Bij verstek

Donderdag buigt de rechtbank zich in totaal over zes jihadverdachten, die als organisatie het doel hebben om terroristische misdrijven te plegen, aldus het OM. De drie andere verdachten: Sofiane Z., Anis Z. en Hatim R. zullen ook niet aanwezig zijn bij het proces, omdat zij opvallend genoeg niet naar Nederland zijn teruggekeerd. Zij worden daarom bij verstek berecht.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Jihadisten weigeren inspectie lichaamsholten
Sluiten