Rens Oving
Rens Oving Nieuws 26 feb 2015
Leestijd: 1 minuut

IS sloopt onschatbare antieke beelden in Mosul

De militanten van Islamitische Staat (IS) hebben in de Irakese stad Mosul Assyrische beelden van duizenden jaren oud verwoest. Een video van de vernielingen werd donderdag verspreid via een Twitter-account dat vaker door IS wordt gebruikt.

Volgens kenners gaat het om een deel van de collectie van het Mosul Museum. Het is een van de belangrijkste musea van Irak, met beelden uit de tijd van de Assyriërs, die tussen 2000 en 600 voor Christus over het gebied heersten.

In de video worden beelden van onschatbare waarde vernield met sloophamers en pikhouwelen. Ook wordt een elektrische zaag gebruikt om een groot beeld van een gevleugelde stier, een Assyrische god, te slopen.

De beelden moeten vernietigd worden omdat ze niet aan de profeet Mohammed gewijd zijn, zegt een man in video. „Onze profeet heeft ons opgedragen om al deze beelden te vernietigen, net zoals zijn volgelingen deden tijdens hun veroveringen”, vervolgt hij.

Lees ook: Jihadi John blijkt jongeman uit Londen

Boekverbranding

Het is niet voor het eerst dat er vernielingen door IS worden gemeld. Eerder deze maand werden boekverbrandingen in de stad gemeld. De militanten zouden de bibliotheek zijn binnengevallen om niet islamitische teksten te vernietiging. Zo’n 8000 boeken en manuscripten, sommigen honderden jaren oud, zijn waarschijnlijk verloren gegaan.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
IS sloopt onschatbare antieke beelden in Mosul
Sluiten