Bianca Brasser
Bianca Brasser Nieuws 5 feb 2015

Griep zet hard door, epidemie voorlopig niet voorbij

De griep die Nederland sinds december in de greep houdt, zet hard door. Voor de negende achtereenvolgende week heerst er een milde griepepidemie in ons land. Deze epidemie duurt daarmee langer dan de gemiddelde acht weken. En ook de komende weken zal de griep blijven heersen, zo voorspelt Gé Donker, epidemioloog bij Nivel, het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg.

Negen weken

Vorige week meldden 139 op de 100.000 mensen zich bij de huisarts met griepachtige ziekteverschijnselen, zo blijkt uit de nieuwste cijfers van het Nivel. Als twee weken achter elkaar meer dan 51 op de 100.000 mensen griep hebben, is er sprake van een milde griepepidemie. Negen weken lang is dit nu het geval. ,,Deze griepepidemie duurt langer dan normaal", zegt Donker. ,,Dat komt deels door een mismatch tussen de griepvariant die nu heerst en de variant in het griepvaccin." Hierdoor kunnen mensen die de griepprik krijgen, toch geveld worden door de griep. ,,Ook lijkt dit virus zich sneller te verspreiden", zegt Donker. ,,De epidemie zal voorlopig nog wel even duren."

Wat te doen?

Rust, veel water drinken of jezelf volstoppen met vitaminen, heeft dat zin om de griep aan je voorbij te laten gaan? ,,Het is een misvatting dat extra veel vitaminen of medicijnen helpen tegen griep", zegt Donker. ,,Natuurlijk is fruit goed, maar plots extra vitaminen zet geen zoden aan de dijk. Je lichaam neemt maar een maximale hoeveelheid op. Neusspray, pijnstillers of andere zelfzorgproducten helpen om de symptomen van de griep te onderdrukken, maar daar gaat de griep ook niet door over." Voorkomen van de griep zit volgens Donker in de gebruikelijke dingen als regelmatig handen wassen en het toetsenbord van de computer schoonmaken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Griep zet hard door, epidemie voorlopig niet voorbij
Sluiten