Marieke van der Voort
Marieke van der Voort Nieuws 27 feb 2015

Gevangen in huis uit angst voor restschuld

Huizenbezitters voelen zich uit angst voor een restschuld vaak gedwongen om in hun huidige woning te blijven. Bijna 40 procent van de Nederlanders met een potentiële restschuld geeft aan direct te zullen verhuizen als er geen financieel risico zou zijn. Dat blijkt uit onderzoek van de internationale verzekeringsmaatschappij BNP Paribas Cardif onder ruim duizend huizenbezitters.

Een restschuld ontstaat als mensen hun huis voor minder geld verkopen dan de hoogte van hun hypotheek. Ongeveer een miljoen huishoudens krijgen hier bij verkoop mee te maken. Hun huizen staan ‘onder water’.

Lees ook: Meer gedwongen huisverkopen

Zorgen

Nederlanders die de waarde van hun huis de laatste jaren fors hebben zien dalen, maken zich vaker zorgen over het betalen van hypotheeklasten. Ruim een kwart is bang om het huis op termijn noodgedwongen kwijt te raken.

Die angst is niet ongegrond. Volgens BNP Paribas Cardif kan minder dan de helft van de Nederlanders met een huis dat onder water staat (45 procent) de huidige woonlasten nog opbrengen bij arbeidsongeschiktheid. Bij een echtscheiding geldt dat slechts voor drie op de tien mensen.

Wens

Desondanks zegt 54 procent van de huizenbezitters met een hypotheek die hoger is dan de marktwaarde van het huis opnieuw hetzelfde bedrag te zullen lenen voor de huidige woning. „De wens om veel te lenen is blijkbaar toch vaak groter dan de angst om in de problemen te komen”, zegt Marieke van Zuien, commercieel directeur van BNP Paribas Cardif.

„Dat terwijl het heel belangrijk is om bij het kopen van een huis niet alleen naar de huidige omstandigheden te kijken. Door rekening te houden met eventuele veranderingen in de toekomst, kun je later mogelijk veel ellende voorkomen.”

Oplossingen

Een restschuld hoeft overigens lang niet altijd een reden te zijn om een verhuiswens uit te stellen, benadrukt Van Zuien. „Veel mensen staren zich blind op de restschuld en kijken onvoldoende naar oplossingen”, stelt ze. „Financiële adviseurs kunnen vaak helpen. Zo kunnen zij bijvoorbeeld kijken of een mogelijke restschuld meegefinancierd kan worden in de nieuwe hypotheek. Ook kunnen huizen die al wat langer te koop staan regelmatig een stuk goedkoper worden gekocht dan men denkt.”

Huizen die tussen 2005 en 2009 zijn gekocht, staan het vaakst onder water. De hypotheek van deze woningen is relatief vaak op twee inkomens gebaseerd.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang donderdag de beste leestips in je mailbox!

Reageer op artikel:
Gevangen in huis uit angst voor restschuld
Sluiten