Marieke van der Voort
Marieke van der Voort Nieuws 25 feb 2015 / 20:26 uur

Gek op Nijntje

Nijntje wordt 60 en daarom is het heel 2015 feest. Reusachtige Nijntje-beelden, Nijntje-postzegels, een nieuw Nijntje-museum, niets is te gek, zo bleek woensdag tijdens de lancering van ‘60 jaar Nijntje’ in het Utrechtse Centraal Museum. Metro ging speciaal voor de gelegenheid op zoek naar Nederlands grootste fan van het witte konijn: Marjolein Jonkheer.

Sneeuwbollen

„Sinds mijn eerste stapjes ben ik al weg van Nijntje”, lacht Jonkheer terwijl ze naar de vitrinekast in haar woonkamer staart. Hangertjes, mokken, bordjes en schaaltjes van het konijn springen meteen in het oog.

Maar er is meer van Dick Bruna’s Nijntje Pluis, veel meer… Chocolade, douchegel, sneeuwbollen, sloffen, een tandenborstel, noem maar op. „Vooral op mijn muziekdoos met een dansend Nijntje ben ik trots”, straalt Jonkheer, terwijl het konijn er lustig op los draait. „En natuurlijk op mijn Delfts blauwe Nijntje-spaarpot.”

Dierentuin

Nog altijd denkt Jonkheer (49) vaak terug aan de tijd dat ze als klein meisje werd voorgelezen uit ‘Nijntje in de dierentuin’. „Dat is mijn favoriete boekje. Ik ken het verhaal uit m’n hoofd. Gelukkig heeft mijn opa met zijn bandrecorder ooit een opname gemaakt terwijl ik het samen met mijn oom las.”

Nijntje-paleis

Toen Jonkheer zwanger werd van haar inmiddels 19-jarige zoon, begon het verzamelen van Nijntje-spullen pas echt. Ook maakte ze veel dingen zelf. „Zo heb ik Nijntje-sjablonen gemaakt, een Nijntje-borduurwerk en een boek van Nijntje als geboortekaartje.”

Het toilet werd omgetoverd tot een Nijntje-paleis met een beschilderde wc-bril, stortbak, muurschilderingen en stickers. En met haar gipsen ‘Sint en Piet Nijn’ won Jonkheer een paar jaar geleden nog een versierwedstrijd van de Bijenkorf.

Juf Marjonijn

Op school, waar Marjolein Jonkheer lesgeeft, staat ze bekend als juf ‘Marjonijn’. „Alle leerlingen weten van mijn liefde, vrijwel iedereen vindt het leuk. De zoon van een smid heeft me zelfs ooit een ijzeren Nijntje gegeven.”

Wens

Voorlopig blijven er genoeg Nijntje-doelen over. „Mijn grootste wens? De meester zelf, Dick Bruna, een keer ontmoeten. Het zou fantastisch zijn als hij nog één keer speciaal voor mij dat prachtige konijn zou willen tekenen.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Gek op Nijntje
Sluiten