Anne-Fleur Pel
Anne-Fleur Pel Nieuws 8 feb 2015 / 13:45 uur

Franse bulldog zieligste hond

Het is slecht gesteld met de rashonden in Nederland. Uit de nieuwe Rashondenwijzer van Stichting Dier & Recht blijkt dat een gemiddelde rashond negentien erfelijke aandoeningen heeft. De Franse bulldog is er het ergst aan toe blijkt uit de ’zielige honden’- top10. „De meeste hondenrassen zijn ziek”, zegt Hans Baaij, voorzitter van de stichting. „Als bij een hond één erfelijke aandoening wordt geconstateerd, mag er volgens de wet al niet meer mee gefokt worden. De Franse bulldog heeft er 27. Ondanks de nieuwe wetgeving die per 1 juli 2014 inging, fokken de fokkers gewoon door. Wat ze doen is verboden, maar trekken zich er niets van aan.”

Lees ook: ’Fairfok-stamboom’ moet einde maken aan doorfokken rashond

Op de tweede en de derde plaats in de Rashondenwijzer staan de boxer en de mopshond. Zeker 40 procent van de jonge rashonden in Nederland lijdt aan erfelijke ziekten of gebreken. Dit is het gevolg van inteelt en fokken op een onnatuurlijk uiterlijk, zoals een te korte snuit, stelt Baaij. Ook rashonden met een stamboom lijden hieronder. De ernst van de erfelijke aandoening telt in de Rashondenwijzer het zwaarst mee. De lijst wordt gebruikt om rechtszaken tegen fokkers te kunnen voeren en het publiek bewust te maken van de problematiek.

Rechtszaak

Baaij wil een rechtszaak beginnen tegen de rashondenvereniging van de Franse bulldog, HBC. „Zij zeggen dat een buldog vijf minuten aangelijnd moet kunnen lopen, dat vinden zij voldoende”, gaat Baaij verder. „Door de platte snuit leven de dieren met een permanent te kort aan adem.” Daarnaast kan er geen natuurlijke bevalling plaatsvinden, omdat de kop te groot is. „De rashondenvereniging staat drie keizersneden per vrouwtje toe. En dat zijn zware ingrepen.”

Lees ook: Populaire rashond wordt ramphond

De Franse bulldog kwam met stip op nummer 1 binnen in de nieuwe rashondenwijzer die is gebaseerd op beoordelingen van bijna 150 dierenartsen in Nederland, 170 wetenschappelijke en diergeneeskundige rapporten en 2000 hondenliefhebbers. De eerste rashondenwijzer stamt uit 2011, maar deze is uitgebreider. In het overzicht zijn ongeveer 250 erfelijke aandoeningen opgenomen en is gekeken naar honderd hondenrassen.

Korte snuit

De kortsnuitige honden scoren het slechtst, maar ook populaire rassen als de Labrador Retriever (52 aandoeningen), Golden Retriever (55 aandoeningen) en Duitse herder (65 aandoeningen) doen het slecht. De Cavalier King Charles Spaniël heeft 28 erfelijke aandoeningen en is beland op de vierde plaats in de wijzer. Deze hond heeft onder meer chronische hoofdpijn doordat de schedel te klein is voor de hersenen en de uitpuilende ogen. Baaij: „De kans op een gezonde hond is minder dan 10 procent. Ik sprak onlangs een vrouw die al 17.000 euro kwijt is aan dierenartskosten voor haar Cavalier.”

Zieligste hond

De Cavalier heeft de oneerbare titel ’Zieligste Hond van Nederland’ gekregen in een peiling van de Koningin Sophia-Vereeniging tot Bescherming van Dieren. Het dier kreeg 55 procent van de stemmen. Er kon op zes rassen worden gestemd. De ’wedstrijd’ maakt deel uit van de Winner-campagne. „Hiermee willen wij (potentiële) hondeneigenaren en hun omgeving bewust te maken van de consequenties van het doorfokken van rashonden”, zegt Steffie van Horck, directeur van de Sophia Vereeniging. „Sinds 2009 zetten we ons in voor een beter rashondenwelzijn en we merken dat er steeds meer bewustzijn is ontstaan over het feit dat een rashond met stamboom eerder een garantie is op welzijnsproblemen dan een garantie op een ‘goede’ hond.”

Kareltje

Cavelier ’Kareltje’ is het komende jaar het boegbeeld van de publiekscampagne van de Sophia Vereeniging. Naast fokken op een extreem uiterlijk is inteelt de tweede boosdoener van alle mankementen bij rashonden. „We voeren campagne om zowel publiek als overheid ervan te overtuigen dat wij het oplossen van de problemen niet aan de fokkerijsector moeten overlaten. Fokkers zullen hun praktijken immers niet aanpassen zo lang er geld te verdienen valt aan het fokken op (extreme) uiterlijke kenmerken en aan inteelt.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Franse bulldog zieligste hond
Sluiten