Daniëlle Rijsdijk
Daniëlle Rijsdijk Nieuws 19 feb 2015

Explosieve groei van aantal kapperszaken

Opmars. De kappersbranche in ons land floreert. Het aantal kapsalons is in vijf jaar tijd met 25 procent toegenomen. De teller staat nu op 25.305 zaken.

Keuze te over voor wie van coupe wil veranderen. Nederland telt op dit moment een recordaantal van 25.305 kapperszaken, zo blijkt uit de meest recente cijfers van de Kamer van Koophandel. Vijf jaar geleden waren dat er nog 20.303.

Onder de vier grote steden is Utrecht procentueel gezien de sterkste stijger. Waren er daar in 2010 nog 248 zaken, nu zijn dat er 328. Een toename van 32 procent. Grootste haarstad van het land blijft Amsterdam met 1.044 zaken, gevolgd door Rotterdam met 859 salons en Den Haag met 673 knipwinkels.

Drempelloos

Volgens Gert-Jan Deben, verantwoordelijk voor het beleid bij de Algemene Nederlandse Kappers Organisatie (ANKO), laat de stijging zich uitleggen door de drempelloze mogelijkheid om in Nederland als kapper te starten. „De stijging van het aantal zaken is een trend van de laatste tien jaar. Het kappersberoep is een vrij beroep wat betekent dat je je gemakkelijk kunt inschrijven en aan de slag kunt. Wij zien vooral de door ons genoemde bijverdienstenkapper toenemen. Veel mensen verbouwen hun garage om daar als zzp’er aan de slag te gaan.”

Cijfers van de KvK laten zien dat het kappersvak nog altijd een vrouwenberoep is. Liefst 79 procent van de kappers is vrouw. Het verbaast Martijn Abers, directeur van de Nederlandse Kappersakademie, niet. Bang dat zijn studenten door de grote concurrentie niet aan een baan komen is hij niet. „Er blijft in dit vak werk genoeg, maar in de toekomst zal kwaliteit de doorslag geven. Wij leiden onze mensen op voor banen in het hoogste segment, 85 tot 95 procent komt vrijwel direct aan een baan.”

Wildgroei

Volgens Ralph Elsendoorn, eigenaar van Hairdepartment aan de Korte Jansstraat in Utrecht, is er sprake van een wildgroei aan kappers in de stad. „De stijging zie je heel goed in Utrecht. Alleen al op de Voorstraat zitten negen kappers. Hetzelfde geldt voor de Amsterdamsestraatweg. Voor het straatbeeld lijkt dit me niet van toegevoegde waarde en eerlijk gezegd vraag ik me af waar al die kappers van bestaan.”

Elsendoorn geeft aan het hoofd boven water te kunnen houden. „Dat komt omdat ik een gevestigde naam ben in de stad en omdat wij over een vaste klantenkring beschikken. Netto verlies ik er door de concurrentie een paar klanten op.”

Vestigingsbeleid

Volgens Deben van de ANKO is het belangrijk dat gemeenten hun verantwoordelijkheid nemen in het vestigingsbeleid. „Bij een gemiddelde gemeente hebben ze geen idee hoeveel kapsalons er op een vierkante meter zitten. Wil ons winkelambacht blijven bestaan dan is het noodzakelijk dat er wordt gekeken naar een samenstellingsbeleid dat leidt tot gelijke marktomstandigheden voor alle kappers.” Kijkend in de toekomst voorziet hij dat de stijging doorzet.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere donderdag om 16.00 uur een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Explosieve groei van aantal kapperszaken
Sluiten