Daniëlle Rijsdijk
Daniëlle Rijsdijk Nieuws 26 feb 2015 / 19:16 uur

‘Drukke, beheersbare dag in Rotterdam’

Een drukke, maar beheersbare dag. Zo laat de aanloop naar Feyenoord- AS Rome zich volgens de politie Rotterdam uitleggen.

Achttien voetbalsupporters zijn er tot acht uur gisteravond in Rotterdam aangehouden. Onder hen zeventien Nederlanders en een Italiaan. De Nederlanders zitten vast voor openlijke geweldpleging, bezit van vuurwerk en het niet luisteren naar een vordering of bevel. De Italiaan zit vast voor mishandeling.

Rustig

De dag begint rustig. Terwijl de schippers hun loopplanken binnenhalen vaart de politie nog een rondje door de Oude Haven. De ME houdt een oogje in het zeil in horecastraat de Meent, waar een groep Feyenoorders zich verzamelt. De fans willen de Oude Haven in, maar worden tegengehouden door agenten.

Op meerdere elektriciteitshuisjes zijn excuusbriefjes geplakt waarin wordt verwezen naar de vernielingen in Rome. De afzender is anoniem. „Wij verontschuldigen ons voor uw fontein”, staat er op te lezen. Een verslaggever van Mediaset, een Italiaanse tv-zender, staat er ook naar te kijken. „Ik hoop dat het geen vechten wordt net als in Rome”, vertelt Gabriele. „Het moet een feest worden.”

Veilig

Dat wordt het, dankzij het weer, niet. Het begint te regenen en de supporters die toestromen verzamelen zich binnen in de kroegen en cafés van de Oude Haven. De vrienden Luca (34) en Marco (35) vrezen niet voor rellen. „We voelen ons hier veilig. Er is veel politie op straat en volgens mij hebben de meeste mensen niet de intentie om hier te rellen”, vertellen de mannen.

Charge

De sfeer slaat om als een groep van 80 tot 100 Romeinen rond half zes de Oude Haven nadert. De mannen, die zijn komen lopen vanaf het Nieuw Rotterdams Café aan de Witte de Withstraat, scanderen Italiaanse teksten en roepen leuzen als: ‘Fuck you Rotterdam’. Sommigen geven de Hitlergroet.

De ME moet kort ingrijpen als twintig man via een omweg de Oude Haven wil verlaten. Een aantal Italianen wordt tot bedaren gebracht in een busje.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
‘Drukke, beheersbare dag in Rotterdam’
Sluiten