Rens Oving
Rens Oving Nieuws 4 feb 2015 / 17:55 uur

Drones worden onmisbaar

Drones worden in razend tempo sneller, lichter, sterker en ze kunnen door betere batterijen verder vliegen. Maar op de eerste Europese dronebeurs die deze week in Den Haag wordt gehouden, gaat het vooral over wetten en regels. Want terwijl de drones zich blijven ontwikkelen mag er nog maar mondjesmaat mee gevlogen worden. Tot frustratie van commerciële dronebouwers die niets liever willen dan het luchtruim veroveren.

Vliegen met een drone is aan strenge regelgeving gebonden. Commerciële vluchten zijn verboden tenzij daar van t voren een ontheffing voor is afgegeven. Hobbyvliegers mogen onder strikte voorwaarden wel ongevraagd een drone oplaten. Maar de Utrechtse dronepiloot die in november de Domtoren filmde kreeg al een boete van 350 euro. Hij had niet in de mist en binnen de bebouwde kom zijn drone de lucht in mogen laten gaan.

De wet die commerciële dronevluchten aan banden legt wordt dit jaar nog aangepast. Vanaf 1 juli moet het voor bedrijven gemakkelijker worden om legaal met een drone te vliegen. Lucas van Oostrum oprichter van de Nederlandse dronebouwer Aerialtronics is daar heel erg blij mee. ,,Het is de wetgeving die de technologie heeft afgeremd. Niet alleen in Nederland maar wereldwijd. Gelukkig gaat dat ook in Amerika heel binnenkort veranderen, daar staan zoveel partijen te popelen om de lucht in te gaan. Dat gaat een enorme sprong betekenen.’’

Doorbraak

Want de technologie is weliswaar afgeremd, maar heeft absoluut niet stilgezet. Grote olie- en gasbedrijven over de hele wereld hebben drones al omhelsd. Ze gebruiken de apparaten om kilometers pijpleiding te controleren of vanuit de lucht bodemonderzoek te doen. Ook in de landbouw zijn drones aan het doordringen als hulpmiddelen waarmee gewassen en vee in de gaten gehouden kunnen worden.

Lees ook: Lasergamen in de lucht met drones

Het is nog maar het begin denkt Jesse Kallman van het Amerikaanse dronebedrijf Airware. ,,Het kan nog zo veel kanten op. We testen nu met drones die in Afrikaanse natuurgebieden op jacht gaan naar stropers. Zo kunnen de dieren veel beter beschermd worden. Wie weet wat er allemaal nog meer mogelijk is.’’

Onmisbaar

Van Oostrum is minder voorzichtig in zijn toekomstbeeld. ,, Ik geloof echt dat drones de wereld gaan veranderen. We kunnen nu elektriciteitsmasten controleren zonder dat iemand daarvoor naar boven moet klimmen. Maar waarom zouden we nog langer medicijnen en kleine pakketjes bezorgen via de weg? Waarom zou je vrachtvliegtuigen niet vervangen voor onbemande ‘cargobots’? Binnen nu en vijf jaar ziet het luchtruim er heel anders uit. Dan kunnen we niet meer zonder drones.’’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Drones worden onmisbaar
Sluiten