Job Halkes
Job Halkes Nieuws 3 feb 2015
Leestijd: 2 minuten

Directeur Havensteder: Spijt over uitleg bewoners

Directeur Peter van Lieshout van Havensteder heeft spijt van zijn uitleg over waar bewoners terecht kunnen voor onderdak. Tijdens de bijeenkomst met de getroffen bewoners van de explosie in de Moddermanstraat in Schiebroek vertelde hij onder meer dat de bewoners zelf moesten uitkijken naar onderdak bij familie of bekenden. Dat viel bij een groot deel van de bewoners verkeerd.

Op een persconferentie gistermiddag gaf hij toe dat die uitleg beter had gekund. „Dat de indruk is blijven hangen dat mensen zelf onderdak moesten vinden, is niet wat ik had bedoeld. Wij zijn er natuurlijk voor de bewoners. Zij zijn onze eerste prioriteit. We hebben af en toe een steekje laten vallen. ” Tot nu toe hebben vier mensen zich bij Havensteder gemeld dat zij geen onderdak hebben. „We hebben nog niet met iedereen contact kunnen hebben en vragen mensen dat om wel te doen.” Onder meer in verzorgingstehuizen en woningen is plek gemaakt voor de getroffen bewoners. Zij kunnen onder meer op veldbedden slapen.

Van Lieshout had goed nieuws voor de bewoners die hun spullen terug willen hebben. „In het merendeel van de appartementen kunnen bewoners onder begeleiding spullen ophalen. Maar het is niet de bedoeling dat iedereen nu naar de flat komt. Wij bellen de mensen voor een afspraak.” Ook legde hij uit dat de mensen die geen inboedelverzekering hadden, zich kunnen melden. „Wij gaan deze mensen helpen, ook financieel.” Andere woningcorporaties uit de buurt hebben Havensteder hulp aangeboden. Maar Havensteder wacht eerst het technisch onderzoek af naar de flat. „Als we weten hoe dat er voor staat dan gaan we verder kijken.” Hij kon dan ook nog niets zeggen over een termijn waarop bewoners terug kunnen keren.

Ook wethouder Ronald Schneider (Wonen) is onder de indruk van de enorme ravage na de exposie en belooft de brugers hulp. „We hebben nu een loket geopend op de Argonautenweg waar bewoners met vragen terechtkunnen. Havensteder en de gemeente werken daarin nauw samen.”

Leefbaar Rotterdam wil ondanks de knieval van de directeur wel een debat in de gemeenteraad morgen. „Dat mensen op veldbedden moeten liggen vinden we onacceptabel”, aldus raadslid Tanya Hoogwerf. “Dat er geen panklare aanpak ligt voor dit soort incidenten kan niet. Dat moeten we goed bespreken.” Ook de SP wil opheldering.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Directeur Havensteder: Spijt over uitleg bewoners
Sluiten