Ruben Eg
Ruben Eg Nieuws 16 feb 2015 / 10:08 uur

Dertien angstige uren van terreur in Kopenhagen

Terrorisme hield Deense hoofdstad Kopenhagen zaterdagmiddag en -nacht in de greep. Een overzicht van dertien uren van geweld, waarbij twee doden en vijf gewonden vielen. De schutter kwam uiteindelijk zelf ook om het leven.

Zaterdag 16.00 uur:

Een ‘25- tot 30-jarige man met een Arabisch uiterlijk’, vuurt vanuit het niets met een automatisch wapen op het cultureel centrum Krudttonden in de Deense hoofdstad Kopenhagen. Er klinken wel veertig schoten. De 55-jarige Deense filmmaker Finn Norgaard komt om, drie agenten raken gewond. Binnen vindt een lezing plaats over de vrijheid van meningsuiting, met tekenaar Lars Vilks als gast. De Deen maakte ooit spotprenten van de profeet Mohammed. De schutter vlucht in een zwarte Volkswagen Polo. De auto wordt niet ver van het cultureel centrum teruggevonden.

Zondag 01.00 uur:

Er wordt opnieuw geschoten in Kopenhagen, ditmaal bij een synagoge aan de Krystalgade in het centrum. Het joodse gebedshuis ligt zo’n 3 kilometer ten zuiden van de eerste schietpartij. Dezelfde dader schiet nu een 37-jarige bewaker meerdere keren in het hoofd. Het slachtoffer bewaakte een gebouw aan de achterkant van de synagoge waar een bar mitswa plaatsvindt, een joods feest. Hij overlijdt enkele uren later. Twee agenten raken lichtgewond. De dader vlucht ditmaal te voet.

Lees ook: „Schietpartij synagoge leek op scène uit een film”

Zondag 02.00 uur:

Er is een grote klopjacht gaande in Kopenhagen. De politie houdt nog rekening met meerdere schutters. Bij de grens worden alle auto’s die Denemarken willen verlaten grondig gecontroleerd. Helikopters scheren over Kopenhagen, ook een legervoertuig met soldaten wordt gezien. Een groot metro- en treinstation in de buurt van de synagoge wordt ontruimd. De politie houdt er rekening mee dat de schutter per trein is gevlucht. De politie adviseert mensen binnen te blijven.

Zondag 05.00 uur:

In Nørrebro, een multiculturele wijk in het noordwesten van Kopenhagen, wordt de schutter gezien bij een woning die in de gaten wordt gehouden na een tip. Een taxichauffeur had de politie gemeld dat hij de verdachte na de eerste schietpartij op dit adres had afgezet. De man opent direct het vuur als agenten hem benaderen. Bij het daaropvolgende vuurgevecht wordt de schutter dodelijk getroffen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Dertien angstige uren van terreur in Kopenhagen
Sluiten