Marieke van der Voort
Marieke van der Voort Nieuws 24 feb 2015

Chronische eetproblemen kinderen vaak onderschat

Tussen de 25 en 40 procent van alle kinderen tot 4 jaar heeft problemen met eten. Vooral te vroeg geboren baby’s en kinderen met een lichamelijke en/of verstandelijke beperking lopen het risico op chronische eetproblemen. De ernst hiervan wordt door professionals regelmatig onderschat. Dat stelt Daniël Seys, hoofd behandeling en onderzoek bij SeysCentra, een centrum voor de behandeling van kinderen met eetproblemen.

Divers

Bij jonge kinderen zijn eetproblemen vaak divers. Ze variëren van selectieve acceptatie van bepaalde soorten voeding, het uitbraken van voedsel en slikangst tot het niet zelfstandig willen eten en het compleet weigeren van zowel vast als vloeibaar voedsel.

Chronisch

Bij een grote groep zijn de moeilijkheden van voorbijgaande aard. Toch zijn er jaarlijks enkele honderden kinderen die een chronische eetprobleem ontwikkelen. „Aanhoudende eetproblemen leiden vaak tot chronische ondervoeding, extreem gewichtsverlies en een groeiachterstand. Ook neemt de weerstand tegen ziektes vaak af en kunnen kinderen uitgedroogd raken. Zeker bij een chronische voedselweigering is niet tijdig ingrijpen, bijvoorbeeld door middel van sondevoeding, vaak levensbedreigend.”

Ouders

Ouders bevinden zich volgens Seys in een lastige situatie. „Als ze hun kinderen ‘gewoon’ proberen te laten eten, gaat dat vaak gepaard met veel geschreeuw, gehuil, woede-uitbarstingen en agressie. Dit gedrag en het niet willen eten drijven ouders regelmatig tot wanhoop.”

Om chronische problemen te voorkomen, is het echter belangrijk dat ouders er alles aan doen om hun kind te laten wennen aan nieuwe smaken en verschillende soorten voedsel, benadrukt Seys. „Dat kun je bijvoorbeeld doen door niet te stoppen als kinderen zich verzetten, maar hen juist te belonen als ze een klein beetje eten van iets wat ze niet lekker vinden. Houd je kind van appelmoes? Geef hem of haar dan een lekkere grote hap als er eerst een klein hapje is gegeten van die ‘vieze’ stamppot. Langzaam maar zeker went je kind dan aan andere smaken.”

Kinderarts

Als de problemen ondanks alles aanhouden, is het volgens Seys belangrijk om via een kinderarts een verwijzing te vragen naar één van de centra die gespecialiseerd zijn in de behandeling van kinderen met chronische eetstoornissen.

Lees ook: Kindertussendoortjes vaak ongezond

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang donderdag de beste leestips in je mailbox!

Reageer op artikel:
Chronische eetproblemen kinderen vaak onderschat
Sluiten