Jurgen van der Hoeven
Jurgen van der Hoeven Nieuws 3 feb 2015

Chinese vrouw spreekt alleen nog Engels na infarct

Een 94-jarig voormalig lerares Engels uit de Chinese provincie Hunan, kan haar moedertaal niet meer spreken na het krijgen van een herseninfarct. Dat meldt The Shanghaiist.

Hersenen beschadigd

Volgens doktoren zijn er delen van de hersenen die in verband staan met haar moedertaal, beschadigd. Daardoor kan Liu Jiayu geen Chinees meer spreken en beantwoordt ze vragen in het Engels.

Lees ook: Brit ontwaakt uit coma, spreekt vloeiend Frans

Dit soort gevolgen komt vaker voor, zoals bij het Foreign Accent Syndrome (het buitenlandsaccentsyndroom). Over de hele wereld zijn er al verhalen opgedoken van mensen die opeens geen of juist wel een taal konden spreken door toedoen van een beroerte of een ander hersentrauma.

“Dit soort gebeurtenissen zijn zeldzaam, dus het is lastig ze op een consistente manier te onderzoeken”, vertelde dokter Gregory O’Shanick over een andere zaak eens aan ABC News. Soms zijn er “situaties waarin mensen een tweede taal beter kunnen spreken na het oplopen van letsel”.

Lees ook: Frans accent door migraine

Linker- en rechterhelft

O’Shanick legde uit dat de informatie over de moedertaal van een persoon wordt opgeslagen in de linkerhersenhelft. De vaardigheid een tweede taal te spreken (met name een tweede taal die niet in de kindertijd is aangeleerd) wordt juist opgeslagen in de rechterhersenhelft.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang donderdag de beste leestips in je mailbox!

Reageer op artikel:
Chinese vrouw spreekt alleen nog Engels na infarct
Sluiten