Alex Ringeling
Alex Ringeling Nieuws 25 feb 2015 / 15:30 uur

Burgemeester Utrecht: haatpredikers gewoon welkom

Volgens de Utrechtse burgemeester Jan van Zanen (VVD) kan het omstreden benefietgala met radicale imams in zijn stad gewoon doorgaan. Dit schrijft De Telegraaf. De burgervader stelt dat er strafrechtelijk geen enkele grond is om op te treden tegen de aangekondigde sprekers en de stichting World Wide Relief.

Lees ook: Ook Moslim-benefietgala Utrecht gaat niet door

Grondrecht

Van Zanen heeft contact gehad met de politie en de Nationaal Coördinator terrorismebestrijding en Veiligheid. "We hebben in overleg de conclusie getrokken dat er op dit moment geen strafrechtelijke grond is om op te treden. In ons land is vrijheid van meningsuiting en geloof een grondrecht. Radicale opvattingen beiden geen grond voor strafrechtelijke vervolging. Echter, wij tolereren geen opvattingen die haat zaaien of oproepen tot geweld,"zo zegt hij.

Lees ook: Omstreden Jihadgala Rijswijk afgelast

De eigenaar van het Utrechtse partycentrum Luxury, waar het evenement gehouden zou worden, zei na eerdere ophef niets te maken te willen hebben met de haatpredikers. Volgens World Wide Relief gaat het feest echter gewoon door. Sprekers zouden onder anderen sjeik Assim Al-Hakeem uit Saudi-Arabië en de Nederlandse bekeerling Abdul-Jabbar van de Ven zijn.

Optreden

Mocht het gala zondag inderdaad gewoon doorgaan, zullen politie en Openbaar Ministerie het verloop van de bijeenkomst in de gaten houden en optreden als daar aanleiding toe is.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Burgemeester Utrecht: haatpredikers gewoon welkom
Sluiten