Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 19 feb 2015 / 15:00 uur

Bijna 200 gegadigden voor Nobelprijs voor literatuur

Bijna tweehonderd schrijvers maken dit jaar kans op de Nobelprijs voor Literatuur. Ze zijn bij de Zweedse Academie voorgedragen voor de prestigieuze onderscheiding. Van de kanshebbers zijn 36 mensen voor het eerst genomineerd. "De aantallen kunnen als tamelijk normaal worden gezien”, schrijft de secretaris van de Academie donderdag op zijn blog.

In totaal kwamen 259 voorstellen binnen. Sommige auteurs werden meer dan eens voorgedragen waardoor het totaal aantal namen op 198 uitkwam. "Eén van deze 198 wordt de Nobelprijswinnaar van dit jaar”, aldus secretaris Peter Englund. Eerst wordt de lijst ingekort naar 20 tot 25 namen en eind mei moet er een shortlist zijn van vijf.

Lees ook: FOTO’S: Malala en Saryharthi ontvangen Nobelprijs voor de Vrede

Englund waarschuwde de mensen die kandidaten hebben voorgedragen de namen niet openbaar te maken. Dat is tegen de regels. "We hebben de mogelijkheid de betreffende nominaties ongeldig te verklaren."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Bijna 200 gegadigden voor Nobelprijs voor literatuur
Sluiten