Metro
Metro Nieuws 25 feb 2015 / 15:11 uur

Beroemdste trein van Nederland viert verjaardag

Al 7 decennia lang tuft een trein door de huiskamers van miljoenen Nederlanders. Vanmiddag werd op de stations van Amsterdam en Haarlem uitgebreid stilgestaan bij de 70ste verjaardag van wat ongetwijfeld een van de beroemdste treinen van Nederland is.

Zo’n beetje alle ouders van jonge kinderen kennen Thomas, de blauwe trein die in Nederland kan praten met de stem van Erik de Zwart. In Engeland hebben onder meer grootheden als Ringo Starr en Alec Baldwin de stoomlocomotief een geluid gegeven.

Talloze boeken en films zijn er al uitgebracht over Thomas en de speelgoedtreintjes van hem worden massaal verkocht. De trein, die verschillende vriendjes heeft als Henry, Gordon en James, woont officieel in zijn themapark in Engeland, maar komt zo nu en dan naar Nederland.

Steevast uitverkocht

Deze speciale Thomasdagen zijn dan steevast uitverkocht en ook gisteren dromden de kids bijeen. De 8-jarige Yens was zijn eerste levensjaren een bezeten aanhanger en bracht op verzoek van Metro een bezoek aan de verjaardag van Thomas.

”Ik ben nu niet meer zo’n groot fan, maar dit was toch wel erg leuk”, vertelt hij over de show die werd uitgevoerd. ”Het was erg druk. De meeste kinderen waren tussen 2 en 5 jaar oud. We werden opgehaald door een versierde trein in Amsterdam en daarna naar de show gebracht. De Thomas die ik daar zag, was trouwens wel een neppe.”

Bedacht voor zieke zoon

Thomas werd in 1945 bedacht door Wilbert Awdry. Toen zijn zoon ziek op bed lag, bedacht hij de verhalen van Thomas the Tank Engine en zijn vrienden om aan zijn zoon te vertellen. De verhalen werden al gauw als boekenreeks uitgebracht en daarna volgde de inmiddels wereldwijd populaire televisieserie, in Nederland bekend als Thomas de stoomlocomotief.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Beroemdste trein van Nederland viert verjaardag
Sluiten