Tjerk de Vries
Tjerk de Vries Nieuws 2 feb 2015 / 10:34 uur

Automobilisten stronteigenwijs de files in

Automobilisten zijn eigenwijs en negeren vaak het reisadvies over files. Daardoor helpen allerlei info-apps, websites en informatie op tv en radio minder goed tegen files dan verwacht. Automobilisten houden namelijk gewoon vaak vast aan hun gewoonten en rijden stug hun gebruikelijke route.

Dit concludeert TU-Delft-promvendus Giselle de Moraes Ramos. Ze achterhaalde via GPS-apparatuur, reisverslagen en interviews negen weken lang gevolgde routes van forenzen en verzamelde gegevens over de verkeerscondities.

Ze gaf de proefpersonen verschillende vormen van reisinformatie op verschillende momenten. De onderzochte groep bestond uit forenzen die binnen 19 kilometer van hun werk wonen, zoals 60 procent van de 2 miljoen forenzen die in Nederland met de auto reizen. Een deel kreeg betaalde informatie en een deel kon alleen gratis verkeersinformatie raadplegen via bijvoorbeeld de radio en panelen boven de weg.

Gewoontedieren

Het onderzoek laat zien dat naarmate de reisinformatie gedetailleerder is, reizigers wel gevoeliger zijn voor deze informatie. ”De gebruikers van navigatiesystemen met real time informatie zijn gevoeliger voor de informatie dan de andere proefpersonen”, zegt De Moraes Ramos.

Ondanks de potentie van reisinformatie is het effect van alle informatie op het routekeuzegedrag van forenzen dus kleiner dan verwacht. ”Mensen houden vast aan hun gewoonten. Zelfs wanneer de vertragingen groter zijn dan verwacht, blijven de reizigers op de geprefereerde en geplande routes. Ze veranderen alleen van routes als bijvoorbeeld te laat komen voor hen echt geen optie is of als er sprake is van extreme omstandigheden”, aldus de onderzoekster.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Automobilisten stronteigenwijs de files in
Sluiten