Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 25 feb 2015 / 13:35 uur

Agressieve oehoe heeft het gemunt op vrouwen

Vrouwen in Purmerend en omstreken die in het territorium van een oehoe komen moeten extra oppassen. Dat zegt Rob Schenkelaars van de Stichting Roofvogel, Uilen en Egelopvang. Tijdens het broedseizoen, dat in januari begint, zien oehoe-vrouwtjes die in gevangenschap leven mensenvrouwen als hun natuurlijke concurrent, legt hij uit.

Purmerend heeft al enkele weken te maken met een agressieve oehoe. Dinsdagavond viel zij twee hardlopers aan op de atletiekbaan in de plaats. Vorige week waren twee verstandelijk gehandicapten het doelwit van de uil op het terrein van de Prinsenstichting.

Vogel door mensen grootgebracht

Omdat wilde oehoe’s in Nederland alleen voorkomen in gebieden rond de Duitse grens, vermoedt Schenkelaars dat het gaat om een ontsnapt exemplaar. Het zou in Purmerend gaan om een ‘imprint’, een vogel die door mensen is grootgebracht. "Hierdoor zijn de uilen hun natuurlijke angst voor mensen verloren en zijn zij dus ook op hen gericht. Wilde oehoe’s zijn schuw voor mensen.”

Op de een of andere manier zijn vrouwelijke oehoe’s, die groter zijn dan mannetjes, in staat om mensen van het vrouwelijk geslacht te herkennen, "maar andersom is het ook zo dat mannelijke oehoe’s het eerder gemunt hebben op mannen”, vertelt Schenkelaars. Ook hardlopers zijn volgens hem vaker het doelwit. ,,Zij zien hierin een vluchtgedrag en reageren instinctief. Mensen die rustig langslopen laten ze waarschijnlijk met rust.”

Geen zware verwondingen

Volgens Schenkelaars is het de natuurlijke manier van jagen van de oehoe om geruisloos aan te komen vliegen en van achteren aan te vallen. "Je schrikt je lam als zo’n giga-vogel plotseling opduikt en met hun vlijmscherpe klauwen kunnen ze behoorlijk uithalen, daarmee knijpen ze een konijn dood”. Toch denkt hij niet dat de oehoe, de grootste uilensoort ter wereld, zware verwondingen kan aanrichten bij mensen.

Lees ook: ‘Oehoe’-man houdt Deventer wakker

Paraplu

De Rabobank in Purmerend gaat woensdagmiddag paraplu’s uitdelen aan klanten om ze te beschermen tegen aanvallen van de beruchte oehoe. Ook de gemeente adviseert mensen met paraplu’s de straat op te gaan. "Met name ‘s avonds slaat het dier toe. Ze benadert mensen geruisloos en valt van achter aan.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Agressieve oehoe heeft het gemunt op vrouwen
Sluiten