Dave van Aken
Dave van Aken Nieuws 15 feb 2015

Aanslag Charlie Hebdo: Wie zijn de slachtoffers?

De bloederige aanslag op het satirische weekblad Charlie Hebdo in Parijs heeft ten minste twaalf mensen het leven gekost. Cartoonisten Georges Wolinski, Cabu, Charb, Bernard Maris en Tignous behoren tot de slachtoffers. Wie waren zij?

Lees hier alles over de schietpartij in Parijs

Cabu

Cabu is het pseudoniem van striptekenaar Jean Cabut. Hij was de grote ster bij Charlie. Het eerste werk van Cabu verscheen in 1954 in een regionaal dagblad. De 76-jarige tekenaar was vooral bekend om zijn personages Le Grand Duduche en adjudant Kronenbourg, maar maakte geregeld cartoons voor Charlie Hebdo. In 2006 tekende Cabu een Mohammed-cartoon voor de cover van Charlie Hebdo, als antwoord op de cartoonheisa in Denemarken. Een Deense krant had toen een kritische cartoon van de moslimprofeet afgebeeld.

Wolinski

Georges Wolinksi (80) was de veteraan bij Charlie. De zoon van een Frans-Italiaanse moeder en een Pools-Joodse vader werkte lange tijd samen met cartoonist Georges Pichard. Hij werkt sinds 1960 voor Charlie Hebdo, maar ook voor de dagelijkse krant Libération, en weekblad Paris-Mach en L’Écho des savanes.

Charb

Cartoonist Charb is het pseudoniem van Stéphane Charbonnier (47) en was bij Charlie Hebdo zowel tekenaar als journalist. Hij was bovendien directeur van het magazine. Charb had een vaste rubriek in het magazine: ‘Charb n’aime pas les gens’.

Tignous

Bernard Verlhac (pseudoniem Tignous) tekende zowel voor Charlie Hebdo, de Marianne en de Fluide glacial.

Bernard Maris

In Charlie, ondertekende hij zijn stukken altijd met Oom Bernard. Bernard Maris is een econoom en schreef ook voor verschillende kranten: Marianne, Le Nouvel Observateur, Le Figaro Magazine en Le Monde. Hij was bij Charlie tot 2008 de assistent-hoofdredacteur.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere donderdag om 16.00 uur een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Aanslag Charlie Hebdo: Wie zijn de slachtoffers?
Sluiten