Rens Oving
Rens Oving Nieuws 19 feb 2015

5 onbekende Nederlanders met succes over de grens

Het bier van Carlsberg kennen we wel, maar de Nederlander die vanaf juni aan het roer van het miljardenbedrijf staat, is minder bekend. De Deense brouwerij wist Cees ’t Hart, nu nog de baas van FrieslandCampina, naar Kopenhagen te lokken.

Lees ook: Biergigant Carlsberg trekt Nederlandse topman aan

Maar ’t Hart is zeker niet de enige Nederlander die in het buitenland de scepter over een megabedrijf zwaait. Metro zet vijf heel succesvolle Nederlanders die je waarschijnlijk niet kent op een rij.

Marijn Dekkers, Bayer (Duitsland)

Het Duitse Bayer is een van de grootste chemiebedrijven ter wereld met een lange geschiedenis. Bayer was het bedrijf dat in 1899 als eerste aspirine op de markt bracht. De Nederlander Marijn Dekkers staat sinds 2010 aan het hoofd van de multinational en is hij de baas van meer dan 100.000 werknemers.

Marijn Dekkers. Foto:EPA

Theo Spierings, Fonterra (Nieuw-Zeeland)

Theo Spierings werkte over heel de wereld al in de zuivelindustrie en vertrok in 2011 naar Nieuw-Zeeland om daar melk te gaan verkopen. Fonterra is het grootste bedrijf van het land en verdient vooral geld door melk aan de Chinezen te verkopen. Bijna een derde van de export van Nieuw-Zeeland bestaat uit de melkproducten van Fonterra. Spierings is met een salaris van 2,17 miljoen euro per jaar dan ook een van de best betaalde directeuren van het land.

Theo Spierings

Peter Terium, RWE (Duitsland)

Hij begon ooit als accountant bij KPMG klom op tot directeur van energiebedrijf Essent. Vanuit die baan maakte Peter Terium de overstap naar de Duitse energiegigant RWE waar hij sinds 2012 de hoogste baas is. Als directeur van een van de grootste elektriciteitsbedrijven ter wereld werken er nu meer dan 70.000 mensen voor hem.

Peter Terium. Foto:EPA

Bob van Dijk, Naspers (Zuid-Afrika)

Naspers is een enorm mediabedrijf, maar in Europa zo goed als onbekend. Een van de grootste internetbedrijven ter wereld doet vooral zaken in Afrika, Azië en Zuid-Amerika. Bob van Dijk, die in Nederland Marktplaats en eBay onder zijn hoede had, heeft als taak om alle websites van Naspers nog groter te maken in landen waar internet nog relatief in de kinderschoenen staat.

Bob van Dijk. Foto: Naspers

Frans Muller, Delhaize (België)

In België is Delhaize nooit ver weg. Maar de supermarktketen heeft ook winkels in de rest van Europa, Amerika en een groot deel van Indonesië. De Nederlander Frans Muller is verantwoordelijk voor alle 3500 winkels met meer dan 160.000 werknemers over heel de wereld.

Frans Muller. Foto:EPA

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere donderdag om 16.00 uur een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
5 onbekende Nederlanders met succes over de grens
Sluiten