Metro
Metro Nieuws 22 jan 2015 / 17:00 uur

Zuid-Afrika gaat neushoorns exporteren

Zuid-Afrika heeft zeker honderd neushoorns ondergebracht in buurlanden om te voorkomen dat ze in handen vallen van stropers. Dat liet het land weten op de dag dat nieuwe cijfers over de stroperij bekend werden gemaakt.

Recordaantal

Volgens die cijfers zijn in 2014 een recordaantal van 1215 neushoorns ten prooi gevallen aan stropers om hun hoorn. Dat was een dramatische toename van 20 procent vergeleken met het jaar daarvoor.

Lees ook: Vraag naar hoorn neushoorn in Vietnam met 33% gedaald

Ook in het beroemde Kruger National Park wordt alles gedaan om de dieren uit handen van criminelen te houden. Daar is een nog veel grotere verhuizing gaande waarbij uiteindelijk vijfhonderd dieren naar een andere plaats in het park of in Zuid-Afrika worden gebracht. In het land leven volgens schattingen zo’n 20.000 neushoorns.

Meer dan 3 per dag

Volgens het Wereld Natuur Fond (WNF) is de stroperij van neushoorns in Zuid-Afrika sinds 2007 met 9000 procent toegenomen (van 13 naar 1215). "Meer dan drie neushoorns per dag worden op dit moment gedood", aldus expert Christiaan van der Hoeven van de organisatie. ‘We hebben geen tijd meer te verliezen".

Lees ook: Aantal gestroopte neushoorns op een record in Zuid-Afrika

Volgens WNF is er niet zomaar een simpele oplossing. De hele keten van stroperij en illegale handel moet worden aangepakt. De hoorns zijn in Aziatische landen veel geld waard vanwege vermeende geneeskrachtige eigenschappen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Zuid-Afrika gaat neushoorns exporteren
Sluiten