D. van Aken
D. van Aken Nieuws 14 jan 2015

Zoutzuurlek tankwagen A73 gestopt

Update 15.11 uur: Het lek van zoutzuur uit de tankwagen is gestopt. Dat heeft de veiligheidsregio laten weten.

Volgens de veiligheidsregio is de tankwagen opengescheurd en is er een wolk verdund zoutzuur vrijgekomen. In de Roermondse wijk Merum moeten bewoners ramen en deuren daarom dicht houden.

Tientallen automobilisten die in de file stonden hebben klachten. Er zijn 32 mensen uit hun auto gehaald en naar een opvang in Maasbracht gebracht.

De mensen worden opgevangen bij een politiepost. Daar onderzoekt een arts hun klachten.

Update 14.18 uur: De gemeente Roermond heeft vanaf half drie een noodnummer: 0475-359999.

12.30 uur: De hulpdiensten hebben woensdagmiddag rond 12.30 uur groot alarm geslagen nadat op de A73 bij Sint Odiliënberg in Limburg een tankwagen betrokken is geraakt bij een verkeersongeval.

De eerste beelden laten zien dat er veel rook vrijkomt. De A73 is in beide richtingen afgesloten, en een deel van de A2. De vrachtwagen is gekanteld en lekt grote hoeveelheden zoutzuur.

Evacuaties

Er is GRIP 3 afgekondigd, wat wil zeggen dat de hulpdiensten het incident beschouwen als een gemeentelijke ramp. Er zijn meer dan tien brandweerwagens, een traumahelikopter en medische teams opgeroepen.

Hulpdiensten gaan inzittenden van auto’s evacueren. De evacuatie wordt voorbereid, aldus de politie.

Automobilisten die in de files staan op de A73 tussen Roermond en de A2 bij Maasbracht worden opgeroepen in hun auto te blijven, de ventilatie uit te zetten en ramen en deuren dicht te houden.

Treinverkeer

Het treinverkeer tussen Roermond en Sittard is stilgelegd. Door de stremming van de snelweg is het ook niet mogelijk om bussen in te zetten. De NS waarschuwt reizigers voor veel langere reistijd. Tussen Roermond en Sittard moeten treinreizigers rekening houden met meer dan een uur vertraging.

Wat is zoutzuur?

  • Zoutzuur, de waterige oplossing van het gas waterstofchloride, is een gevaarlijke stof. Bij aanraken kan het de huid aantasten en brandwonden veroorzaken, ogen en luchtwegen irriteren en als het ingeslikt wordt, tast het de keel en slokdarm aan. De scheikundige benaming is HCl.

  • Zoutzuur wordt veel en breed gebruikt. Het is onder meer een schoonmaakmiddel. In het laboratorium wordt het gebruikt om de zuurgraad van een oplossing aan te passen. Om leer te looien of staal te zuiveren wordt ook vaak zoutzuur gebruikt.

  • Zoutzuur heeft ook een biologische rol: maagzuur, dat zoutzuur bevat, zorgt voor het afbreken van voedingsstoffen in de maag.

  • Ieder jaar wordt er zo’n 20 miljoen ton zoutzuur geproduceerd.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang donderdag de beste leestips in je mailbox!

Reageer op artikel:
Zoutzuurlek tankwagen A73 gestopt
Sluiten