Ruben Eg
Ruben Eg Nieuws 15 jan 2015
Leestijd: 1 minuut

Zorgen over radicalisering op scholen

Scholen die te maken krijgen met religieus extremisme in de klas en op het schoolplein, krijgen van staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs ‘goede ondersteuning’. „De recente aanslagen in Parijs hebben ons nog eens duidelijk gemaakt dat geradicaliseerde jongeren een bedreiging voor de veiligheid kunnen vormen, ook al zijn zij relatief klein in getal”, zo liet hij de Tweede Kamer weten.

Dekker presenteerde donderdag de ‘monitor sociale veiligheid’, waarin zijn ministerie elke twee jaar onderzoekt hoe het is gesteld met de veiligheid in en rond scholen. Ditmaal ging het over de periode tussen de zomervakantie van 2013 tot februari en april van 2014.

Incidenten

Van alle leidinggevenden, meldt 4 procent dat zich in deze maanden één of meer incidenten met religieus extremisme hebben voorgedaan op hun onderwijsinstellingen. Het aantal incidenten op schoollocaties varieert van nul tot maximaal vier. Gemiddeld gaat het om 0,1 incident per schoollocatie, aldus Dekker.

„Hoewel het aantal gemelde incidenten (zeer) laag is, vind ik het belangrijk om binnen het onderwijs de (dreigende) radicalisering van jongeren aan te pakken”, voegde hij er aan toe.

(On)veiligheid

Schoolpersoneel voelt zich de afgelopen jaren iets minder veilig dan daarvoor. Vooral op de parkeerplaats of elders in de omgeving voelen onderwijzers zich minder veilig. Maar ook op school zelf daalt het veiligheidsgevoel licht. Een kwart van het personeel zegt slachtoffer te zijn geweest van verbale agressie.

Ook het wapenbezit onder scholieren neemt toe. Het aantal leidinggevende, dat hier melding van maakt nam toe van 22 procent in 2012 tot 29 procent in 2014. Dekker noemt dit ‘zorgelijk’.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Zorgen over radicalisering op scholen
Sluiten