Job Halkes
Job Halkes Nieuws 29 jan 2015
Leestijd: 2 minuten

‘Ze schelden en gooien met spullen als we id vragen’

Gek worden ze ervan bij de benzinepompen. Klanten die boos worden, omdat ze hun identiteitsbewijs moeten laten zien bij het kopen van tabak. Branchevereniging Beta luidt de noodklok en wil dat minderjarige kopers van tabak op de bon worden geslingerd. Ook moet de overheid Nederlanders gaat opvoeden om gewoon het id-bewijs te laten zien.

Pomphouder Jaques Mos, eigenaar van vijf benzinestations in de regio Rotterdam, merkt het ook aan zijn kassa’s. „Het werk wordt er niet leuker op. We maken wel mee dat mensen agressief worden als we ze naar hun identiteitsbewijs. Dan beginnen ze te schelden, smijten ze met spullen richting mijn mensen of gooien ze moedwillig dingen om in de zaak. Mensen worden boos en accepteren niet dat er wordt gevraagd naar hun bewijs.” Hij heeft al zijn medewerkers op een training gestuurd om met agressie om te leren gaan. „We weten nu hoe we er mee om moeten gaan. Maar het is best raar dat je iemand die bijna dagelijks langs komt om sigaretten te kopen elke keer weer om legitimatie moet vragen. Maar als we het niet doen en er staat toevallig een controleur in de zaak, dan krijg ik een boete. En de inkomsten uit tabak zijn erg belangrijk voor mij.”

Wie dit dagelijks meemaken zijn de twee medewerkers van de benzinepomp aan de Korte Stadionweg in Rotterdam, vlak onder de rook van De Kuip. „‘Joh, je kent me wel’ zeggen ze dan als ze hier voor m’n neus staan,” vertelt de medewerkster. „Of ‘je ziet toch dat ik net uit de auto stap’ is ook een veelgebruikt excuus. Ik vind het zelf ook belachelijk, maar het moet.” Een andere medewerker schetst een andere lastige situatie. „Stel, drie vrienden komen binnen. Eentje is 18 en de andere twee minderjarig. Ik mag dan maar één pakje verkopen aan de 18-jarige, terwijl hij er om drie vraagt. Maar als even later een 40-jarige man vijf sloffen sigaretten komt kopen, mag ik het gewoon meegeven.” Volgens de medewerkster zijn het vooral jongens. „Die zijn dan met een groepje en willen stoer doen. Meiden hebben er doorgaans minder moeite mee.”

Mos hoopt dan ook dat de overheid het kopen van sigaretten door minderjarigen strafbaar gaat stellen. „Dat zou al iets helpen. Maar een echte oplossing heb ik niet. Maar de overheid moet niet alles bij ons neerleggen.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
‘Ze schelden en gooien met spullen als we id vragen’
Sluiten