Dion Mebius
Dion Mebius Nieuws 14 jan 2015

Woordvoerder Vluchtgarage woedend op ‘blinde’ Teeven

De ruim honderd uitgeprocedeerde asielzoekers die worden opgevangen in de Vluchtgarage in Amsterdam, moeten het gebouw verlaten. Staatssecretaris Teeven heeft de Tweede Kamer laten weten dat de oude garage in Zuidoost zal worden ontruimd.

Volgens Teeven hebben de Amsterdamse asielzoekers hun zinnen gezet op een verblijf in Nederland en willen ze niet vertrekken. Bovendien is het bieden van onderdak aan deze vreemdelingen ‘geen oplossing’ voor het probleem. Uit de garage zijn volgens de staatssecretaris tot nog toe vijf asielzoekers naar hun eigen land teruggekeerd. De bewoners die nu worden ontzet kunnen bij andere, kleinschaligere opvangplekken in de stad terecht.

Vluchtelingen kunnen niet terug

De woorden van Teeven doen woordvoerster Marjan Sax van de Vluchtgarage in woede ontsteken. Volgens Sax, die overweegt een kort geding aan te spannen tegen de ontruiming, wekt de staatssecretaris de indruk dat de asielzoekers er voor kiezen om te leven in de realiteit. “De werkelijkheid is anders: de vluchtelingen KUNNEN niet terugkeren om verschillende redenen: er is oorlog en strijd in hun land, waarvoor ze zijn gevlucht en waardoor zij niet terug kunnen omdat zij voor hun leven vrezen. Anderen zijn gevlucht voor een dictatoriaal regime dat hen vervolgd.” En zelfs als de asielzoekers wél willen terugkeren blijkt het volgens de zegsvrouw in de praktijk onmogelijk, omdat ‘ambassades niet meewerken’.

Het besluit om de Vluchtgarage te ontruimen past in een breder beeld, waarbij wordt gedaan alsof de vluchtelingen het probleem zijn. Het echte probleem zit echter in de onzorgvuldige asielprocedure, schrijft Sax. Zo zou een deel van de vluchtelingen te snel worden afgewezen voor een vaste verblijfsvergunning, terwijl zij op goede gronden zijn gevlucht. “Het zogenoemde ‘asielgat’, waarin vluchtelingen terecht komen als ze zonder opvang op straat moeten overleven, wordt veroorzaakt door het beleid van de staatssecretaris zelf. Voortdurend de schuld leggen bij de vluchtelingen duidt op blindheid voor de eigen falende asielprocedure.”

Gebouw is kraakpand

Maar niet alleen Teeven treft blaam, schrijft Sax. Burgemeester Van der Laan blijft de staatssecretaris volgen in zijn ‘heilloze asielbeleid’, waardoor vluchtelingen aan hun lot worden overgelaten. Ook de bed-bad-broodvoorziening, die sinds december wordt aangeboden, zou geen enkele oplossing zijn. Een woordvoerder van Van der Laan laat weten dat de kritiek vanuit de Vluchtgarage op het beleid bekend is. “Maar het ontruimen van de Vluchtgarage valt gewoon onder het reguliere Amsterdamse kraakbeleid. Het gebouw is een kraakpand, geen toegewezen locatie voor de opvang van asielzoekers.”

Volgens hem doet de gemeente genoeg om de humanitaire ondergrens te waarborgen. “Mensen hoeven in Amsterdam niet op straat terecht te komen. De asielzoekers kunnen terecht in de bed-bad-broodlocatie aan de Schuitenhuisstraat, waarmee we in de basisbehoeftes voorzien.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang donderdag de beste leestips in je mailbox!

Reageer op artikel:
Woordvoerder Vluchtgarage woedend op ‘blinde’ Teeven
Sluiten