Metro
Metro Nieuws 21 jan 2015 / 08:58 uur

We zijn niet machteloos

Twee weken geleden vonden de gruwelijke aanslagen in Parijs plaats. Toen het nieuws bekend werd, was ik op mijn werkkamer. In gesprek met moskeebesturen nota bene, over de veiligheid rond moskeegebouwen. Gelukkig ging het goed, zeiden ze. Toen kwam die verschrikkelijke boodschap. Dat in Parijs volstrekt onschuldige mensen in koelen bloede waren vermoord.

Wat was ik boos. Boos op die gewetenloze misdadigers. Gefrustreerd, omdat zij alles wat we als samenleving hebben opgebouwd, proberen te slopen. Stil zitten kon ik niet meer, ik liep te ijsberen door mijn kamer. ’s Nachts deed ik geen oog dicht.

In Rotterdam stonden we op indrukwekkende wijze stil bij deze ingrijpende gebeurtenis. Die bijeenkomst op Plein 1940 heeft op mij en vele anderen diepe indruk gemaakt. We hebben ons niet uit elkaar laten spelen, dat was het doel van die terroristen. En dat mogen we dus nooit laten gebeuren. Maar we moeten wel waakzaam blijven. Laat ik eerlijk zijn: zo’n aanslag helemaal voorkomen is onmogelijk. Maar machteloos zijn we niet.

Want gelukkig hebben we de politie en veiligheidsdiensten, die ons beschermen. Samen met hen moeten we scherp en alert blijven. Het optreden van de politie in België laat zien hoe belangrijk dat is.

Maar we kunnen zelf als samenleving ook wat doen. Ik ben er trots op dat veel Rotterdammers het gesprek met elkaar aangaan. Zodat we onze vragen, angsten en hoop met elkaar kunnen delen. Zo bouwen we verder aan onze rechtvaardige, sterke samenleving. Een Wij-samenleving die tegen een stootje kan.

In een Wij-samenleving zijn de grondwettelijk verankerde vrijheden bedoeld om minderheden te beschermen. Ook religieuze minderheden. Daarom zullen we nooit accepteren dat iemand met wapens zijn religieuze superioriteit aan ons oplegt, ook al is hij of zij nog zo gekwetst. In een rechtsstaat heeft immers de rechter het laatste woord, niet de kalasjnikov.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
We zijn niet machteloos
Sluiten