Jeroen Welling
Jeroen Welling Nieuws 11 jan 2015
Leestijd: 1 minuut

Waddeneilanden kalven af door storm

Door de hoge waterstanden en de harde wind is de kustlijn op de Waddeneilanden op veel plekken afgekalfd. Uit inspecties van Rijkswaterstaat bleek zondagochtend dat veel zand van de duinen nu op het strand en de kustlijn ligt. Volgens de dienst zijn spoedreparaties niet nodig en is de veiligheid op de Waddeneilanden niet in het geding.

Lees ook: Schade na eerste storm van het jaar

De meeste duinafslag heeft plaatsgevonden op Oost-Vlieland, Noordwest-Terschelling en Noordwest-Ameland. De duinen langs de noordwestkust van Ameland zijn over een lengte van een paar honderd meter flink afgeslagen.

Versterking

Rijkswaterstaat begon vorige week met versterking van de kust op Ameland. Baggerschepen storten de komende maanden 2 miljoen kuub zand op de zeebodem op zo’n 500 tot 1000 meter vanaf de kustlijn. De kust verliest onder invloed van de zee, de wind en de stijging van de zeespiegel steeds meer terrein. De kustlijn kalft af. Om het tij te keren moet met enige regelmaat zand worden gestort om te voorkomen dat Ameland en andere Waddeneilanden natte voeten krijgen.

Zondag komen volgens het KNMI vooral in het noordwestelijk kustgebied zware windstoten voor. In de avond en nacht gaat de wind een beetje liggen maar maandag overdag zijn er in de kustgebieden opnieuw zware windstoten, met snelheden tot 90 kilometer per uur.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Waddeneilanden kalven af door storm
Sluiten