Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 19 jan 2015 / 07:36 uur

VS wist af van de hack door Sony

Noord-Korea ontkent de grote hack op filmbedrijf Sony Pictures eind vorig jaar nog steeds, ondanks dat er nu bewijs lijkt te zijn van de hack. De VS zou volgens geheime NSA-documenten al eerder inbreken op het computernetwerk van Noord-Korea, zodat de hackactiviteiten in kaart konden worden gebracht. Dat schrijft de New York Times op zondag, lokale tijd, op basis van de documenten.

Anonieme bronnen zeggen tegen de krant dat de NSA al in september aanvallen van Noord-Korea bij Sony had opgemerkt. Daar werd niets mee gedaan, omdat de aanval niet abnormaal leek. "Er gingen geen alarmbellen rinkelen”.

Lees ook: Noord-Korea: We worden geframed met hack Sony

Uit het onderzoek van de NSA blijkt dat de Noord-Koreaanse hackers tussen midden september en midden november de volledige vrijheid hadden om op computers en servers van Sony te snuffelen. "Daar waren ze zeer zorgvuldig en geduldig bij”, zei iemand die bij het onderzoek betrokken was.

Bezoek Noord-Korea

Opvallend is dat het hoofd van de Amerikaanse inlichtingendiensten, James Clapper, wist dat Sony werd aangevallen, toen hij in door het communistische land op bezoek was begin november. Hij had een diner met zijn Noord-Koreaanse evenknie, maar er is toen met geen woord gesproken over de Sony-hack. Clapper was daar om twee Amerikaanse gevangenen op te halen.

De VS hackten Noord-Korea in 2010, omdat ze zich zorgen maakten over de groeiende cybermogelijkheden van het land. Amerikaanse spionagesoftware verzamelde volgens experts voldoende bewijs dat Noord-Korea achter de Sony-hack zit. Iets dat president Obama al vrij snel na de hack claimde.

Lees ook: De 5 grootste hacks ooit

De VS kregen hulp van Zuid-Korea bij het inbreken op het Noord-Koreaanse computernetwerk.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
VS wist af van de hack door Sony
Sluiten