Jurgen van der Hoeven
Jurgen van der Hoeven Nieuws 26 jan 2015

Vrouw vijf maanden cel in voor uitmergelen honden

Een moeder van vier heeft vijf maanden gevangenisstraf gekregen voor het uitmergelen van haar honden. Werknemers van de Royal Society for the Prevention of Cruelty to Animals (RSPCA) omschreven de zaak als een van de meest afschuwelijke die ze ooit hebben meegemaakt. Dat meldt The Mirror.

Uitgehongerde honden

De 28-jarige Jodi Russell uit Halesowen, in het graafschap West Midlands, hongerde haar twee Staffordshire Bull Terriers uit. Geschokte RSPCA-werknemers vonden de “levenloze” honden in van urine doordrenkte kooien. Die kooien stonden in de woonkamer van het huis, waar de kinderen van de vrouw gewoon aan het spelen waren.

Schokkende foto’s van de uitgehongerde honden tonen de uitstekende ribben van de dieren. Een van de honden, Storm genaamd, werd door een dierenarts omschreven als “de dunste hond ooit”. Deze viervoeter stierf binnen 24 uur nadat het was gered.

Lees ook: Hond krijgt definitief thuis in ziekenhuis

De andere uitgemergelde hond, een vrouwtje wiens conditie werd vastgesteld op de laagst mogelijke schaal, wist wonder boven wonder te overleven. Voor deze hond is een ander baasje gevonden.

Veroordeling

Russel werd in augustus 2013 veroordeeld voor het veroorzaken van onnodig lijden van dieren en het falen in haar taak als diereneigenaar. De alleenstaande moeder kwam echter niet naar de rechtbank, waarna een arrestatiebevel werd uitgevaardigd. De vrouw werd vorige maand eindelijk opgespoord en alsnog voor de rechter gesleept. Ze kreeg vijf maanden celstraf. Verder mag ze geen dieren meer verzorgen of op welke manier dan ook met dieren in aanraking komen.

Tijdens haar proces bleek dat Russell in oktober 2012 bezoek kreeg van werknemers van de RSPCA, na meerdere meldingen dat de honden zouden worden mishandeld. De vrouw wilde de inspecteurs niet binnenlaten, omdat een van de honden zou zijn overleden en ze haar kinderen daar nog niet van op de hoogte had gesteld.

Als een skelet

De inspecteurs mochten na enig aandringen toch naar binnen. “Binnen zagen ze de honden in de woonkamer in kooien terwijl de kinderen daar omheen aan het spelen waren” , aldus Nick Sutton. “Ze wees naar het donkere mannetje en zei dat hij dood was. De inspecteur merkte op dat het dier nog leefde, maar nauwelijks ademde. Het dier zag eruit als een skelet. De andere hond zag er ongeveer hetzelfde uit en lag er even levenloos bij.”

Lees ook: Gedumpte honden zwaar verwaarloosd, zien niets meer

Russell beweerde tijdens haar ondervraging dat ze met de mannetjeshond naar de dierenarts was gegaan, maar omdat ze niet over het juiste papierwerk beschikte zou daar niet naar de hond zijn gekeken. Volgens haar advocaat Daryll Foster zat Russell er emotioneel helemaal doorheen, na de dood van haar vader en de beëindiging van haar relatie.

Ernstige zaak

Rechter Neville Jinks vond dat echter geen excuus. Hij noemde de zaak “een van de ernstigste dierenmishandelingszaken” die de rechtbank ooit had gezien, en veroordeelde haar tot vijf maanden cel. “Ik begrijp dat je het soms emotioneel moeilijk kunt hebben, maar dat is geen excuus om twee honden zo te laten lijden.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Vrouw vijf maanden cel in voor uitmergelen honden
Sluiten