D. van Aken
D. van Aken Nieuws 12 jan 2015
Leestijd: 2 minuten

Vrouw geeft artsen de schuld in rouwadvertentie

Een vrouw uit Buinerveen heeft in haar eigen rouwadvertentie flink uitgehaald naar haar behandelende artsen. Dat schrijft Dagblad van het Noorden.

Petra Schuurmans-Zappeij overleed op tweede kerstdag na een jarenlange strijd tegen kanker. In de advertentie staat dat haar artsen verantwoordelijk zijn voor de vroege dood.

De tekst in de advertentie liegt er niet om:

Door onkunde, gemakzucht, het elkaar de hand boven het hoofd houden van artsen in mijn omgeving die zich ook Oostindisch doof hielden, heb ik nu, 15 jaar te vroeg, afscheid moeten nemen van mijn gezin, familie en bekenden.
We hadden nog heel wat jaren in ons fijne huis en dorp samen willen zijn. Dat is ons doelbewust ontnomen.

Geen tijd voor amputatie vanwege carnaval

De strijd van de vrouw begon twintig jaar geleden toen er bij haar borstkanker werd ontdekt. Na een operatie en bestralingen werd ze na tien jaar genezen verklaard. Maar vijf jaar later was het weer raak. Weer borstkanker en weer in haar rechterborst. Volgens haar man bleek achteraf dat er een jaar eerder al afwijkingen waren te zien, maar daar had het ziekenhuis in Den Bosch niks aan gedaan.

De borst van Petra moest worden geamputeerd, maar ze werd doorverwezen naar het ziekenhuis in Tiel. In Den Bosch hadden ze geen tijd vanwege carnaval werd er gemeld aan de familie.

Genezen verklaard ondanks klachten

Na de operatie bleef Petra veel pijn houden. Volgens haar artsen was dat fantoompijn. Er kwam geen verder onderzoek naar haar klachten. In januari 2014 werd Petra, ondanks haar klachten, genezen verklaard.

“We waren hartstikke blij dat ze genezen was. Ja, natuurlijk! Maar zij bleef zeggen: Het klopt niet”, aldus de dochter van Petra tegen DVHN.nl. Drie maanden nadat ze genezen was verklaard werden er kankercellen in haar longen gevonden.

Het duurde een poos voordat duidelijk werd dat Petra twee verschillende vormen van uitgezaaide borstkanker had. De ziekte bleek ook in de ruggenwervels en in een rechterrib te zitten.

Aantijgingen

Aan wie de aantijgingen precies zijn gericht blijft onduidelijk. Het ziekenhuis in Stadskanaal, waar Petra is overleden, staat in de rouwadvertentie. "Het is niet onze bedoeling dat ziekenhuis in een kwaad daglicht te stellen. Daar heeft mijn vrouw juist heel goede zorg gekregen", aldus de man van Petra. "In die advertentie heeft ze haar frustratie geuit. Ik heb er geen woord aan veranderd. Dit is hoe zij het voelde. Het zijn háár woorden.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Vrouw geeft artsen de schuld in rouwadvertentie
Sluiten